Newborn en kraamtijd: deze producten vond ik onmisbaar.
Het is al weer 14 weken geleden dat ik beviel van een tweede dochter. Ik gooi er gelijk maar een cliché in: wat vliegt de tijd. Ontzettend. Van heel klein krummeltje (nog geen drie kilo) naar een kraaiende, grijpende baby met lekker onderkinnetje.
Het is geen geheim dat de kraamtijd, als ook de weken en maanden daarna met een newborn pittig zijn. Nu zijn wij gezegend met een (afkloppen) heerlijk rustig meisje dat veel slaapt en goed drinkt, maar ook dan is alles weer nieuw, wennen en zoeken. Een aantal tips vond ik zo handig dat ik ze heel graag deel. Elke baby is natuurlijk anders, elke moeder of vader ook, maar wie weet zit er iets tussen dat bijdraagt aan een fijne en ontspannen opstartfase met je newborn.
Met stip op één: het babynestje
Ik weet niet eens meer precies waar, maar ergens tijdens mijn zwangerschap las ik een artikel over het zogenaamde
babynestje en hoe handig dat wel niet was. De baby zou zogezegd overal kunnen slapen in geborgenheid en, belangrijk, veilig. Het ding zag er uit als iets waar ik zelf ook graag in zou willen liggen. Ik ben zelf uitgerust met koopgrage zwangerschapshormonen, dus ondanks de best pittige prijs maakte het babynestje vliegensvlug deel uit van de baby-uitzet. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.
Als je één ding koopt, koop dan dit. Ok, naast de essentials als kruiken, thermometers en beddengoed. Maar echt: een babynestje is een ontzettende aanwinst. Je baby ligt zacht, veilig en is bovendien makkelijk verplaatsbaar. Een babynestje kan in de box, op bed, op de bank, op tafel: je baby slaapt (als je baby slaapt) dus overal. Bovendien is het makkelijk mee te nemen als je bij iemand op bezoek gaat.
Nou weet ik dat er niet overal consensus bestaat over of het veilig is een baby ook in de nacht (als je zelf slaapt) in een babynestje te laten slapen, maar wij deden het wel. Eigenlijk op aanraden van onze kraamverzorgster. Door het nestje op de dekens te leggen, kan je nooit per ongeluk het dekbed over de baby heentrekken en is hij of zij wel binnen handbereik. Als je baby gaat omrollen is het wel oppassen geblazen, maar dat geldt voor wel honderd andere dingen :).
Wij zijn nu meer dan drie maanden verder en baby Suzie slaapt er nog elke dag in. ’s Nachts is ze inmiddels haar eigen bedje gaan waarderen.
Oftewel: een prima aankoop. Ik dit babynestje van Done by Deer, maar je hebt ook goedkopere varianten babynestjes van bijvoorbeeld Jollein of My Sweet Baby. De hoezen zijn veelal afneembaar en wasbaar.
Flessen van Dr. Browns
Ik had van te voren al bedacht dat het slim was wat flessen en flesvoeding in huis te hebben (mijn ervaringen met borstvoeding waren niet overweldigend positief, to say the least). Ik had me er verder niet in verdiept, dus kocht willekeurig twee flessen in het volste vertrouwen dat onze kraamverzorgster wel een goede tip zou hebben, mocht het aan de orde komen. Het kwam aan de orde en de tip was helder: Dr. Browns zijn de beste flessen voor kleine baby’s, Er zit een speciaal systeem in waardoor er veel minder lucht bij de baby komt tijdens het drinken en dat vermindert krampjes en ander ongemak. Dus die flessen kochten wij, dat snap je.
Er was niets aan gelogen: ons meisje dronk ontzettend gulzig, maar had daar vervolgens weinig last van. Natuurlijk waren er wel wat krampjes, maar eigenlijk verwaarloosbaar. Ik wil niet zeggen dat het een wondermiddel is, maar voor ons werkten deze flessen erg goed. Ik zeg er bij: ze zijn niet goedkoop. En uiteindelijk heb je er toch echt wel een paar nodig, helemaal als je baby op een gegeven moment ook naar de opvang of oppas gaat. En als je niet de hele dag spul aan het uitkoken wil zijn. Een besparingstip kan zijn om gelijk een grote te kopen in plaats van de kleintjes. Want op een gegeven moment worden de kleintjes te klein voor de hoeveelheid voeding die je baby nodig heeft.
Nog een tip: de brede-hals-flessen van Dr. Browns hebben een fatsoenlijke milliliteraanduiding. De kleine en smalle, grote flessen vooralsnog niet. Oftewel: op die exemplaren staan de milliliters er transparant op. Niet af te lezen, al helemaal niet midden in de nacht. Wij gingen met permanente markers in de weer om de benodigde hoeveelheid te markeren, maar dat is natuurlijk idioot voor zo’n duur product. Toen ik ontdekte dat de brede-hals-variant wel gewoon duidelijk leesbare cijfers had, was die frustratie gelukkig over. Wat me trouwens heel goed bevalt, is wat (weer) onze kraamverzorgster tipte: bewaar flessen en spenen in de deur van je koelkast. Zo weet je altijd waar ze zijn.
Een startpakket is relatief voordeliger dan alle flessen en spenen los kopen.
Hydrofielen XL
Ik ontdekte pas een paar week na de geboorte het bestaan van extra grote hydrofiele luiers. Dat was zonde, ik had het graag eerder geweten. Hydrofielen gebruik je voornamelijk om de baby af te drogen na het badje. Hier zijn het ook spuugdoekjes, extra bescherming voor het aankleedkussenhoes en ideaal om mee te nemen als je bijvoorbeeld elders moet verschonen.
Handige dingen, dus. Maar dan: extra groot zijn ze nog veel en veel handiger. Na het badje of douchen kun je de baby helemaal omwikkelen en wordt hij of zij dus minder snel koud en veel sneller droog. Op koude dagen is het een fijn extra dekentje. Natuurlijk kun je ook zo’n badcape gebruiken, maar ik vond deze echt veel fijner voor het afdrogen. Die badcapes werden hier vooral gebruikt als dekentje (ook ideaal). De Hema heeft een mooie XL Hydrofiel, maar bij de Action vind je ze ook en een stuk goedkoper. Ik zeg: doen, die twee euro is het meer dan waard.
Sokken van Noppies
Wij hadden zo’n 250 paar babysokjes van verschillende leveranciers. Stuk voor stuk gingen die krengetjes uit. En niet éénkeer per dag, eerder één keer per kwartier. Komt ‘ie: behalve die van Noppies. Die blijven keurig zitten aan het voetje, hoe klein ook. Als je de bovenkant omslaat tenminste. Voor deze baby dus geen andere sokjes meer.
Slaapzakken, slaapzakken
Het staat ontzettend snoezig, die lakentjes en dekentjes in zo’n wiegje en in het begin voldoet het ook prima. Toch zijn wij al heel snel overgestapt op slaapzakken. Het is veiliger, makkelijker en je baby blijft gegarandeerd lekker warm, ook als ze beweeglijke beentjes krijgen en daarmee de dekentjes aftrappen.
De kleinste maat is niet overal voorradig, heb ik gemerkt, dus als je er eentje tegenkomt, zou ik er voor gaan. Een te grote slaapzak is niet veilig. Baby Suzie is een zomerbaby, maar ik heb haar wel in een winterslaapzakje gestopt in het begin, omdat ze anders te koud werd ’s nachts. Die met afritsbare mouwtjes vind ik ideaal. Hema is mijn go-to voor slaapzakjes.
Baddrijfding
Dit is geen officiële term, maar zo heet het hier in onze volksmond. Ik had deze bij mijn eerste baby ook en vond het toen ook al ideaal. Met deze drijver wordt in bad gaan met je baby een stuk makkelijker. Veel baby’s vinden badderen heerlijk en ik vind badderen met baby persoonlijk een van de fijnste dingen die er zijn. Maar, heel eerlijk: het is geklojo. Helemaal als je het in je eentje moet doen. Ook met een aankleedkussen op de badkamervloer. Haartjes wassen met een hand of alleen al de shampoofles openmaken terwijl je ook je baby boven water moet houden, is op z’n zachtst gezegd een uitdaging.
Met dit ding heb je beide handen vrij. Handig bij het in- en uitstappen, maar ook bij het inzepen. Ook gebruik ik het bij het douchen; ik kan haar dan even veilig en zacht neerleggen. Natuurlijk laat je je baby nooit alleen op dit ding en verlies je hem of haar niet uit het oog. Ik laat haar een paar seconden liggen als ik uit bad stap, snel mijn badjas aantrek en een handdoekje pak. Maar dat kunnen doen zonder natte, glibberige baby op de arm scheelt een hoop gehannes.
Ergonomische drager
Ik weet als geen ander dat dit product niet voor iedereen is weggelegd. Tijdens de zwangerschap van mijn oudste dochter had ik me helemaal ingelezen in het dragen van je baby. Ik wist zeker: ik zou uren wandelen met mijn baby op mijn buik. Dus ik kocht alvast maar liefst twee doeken. Dit werd het helemaal.
Waar ik geen rekening mee had gehouden: mijn dochter wilde niet in een draagdoek. Op geen enkele manier. Ik zie mezelf nog staan met het zweet op ongeveer elke denkbare plek en een hysterische baby die zich als een houdini uit de zorgvuldig geknoopte doek probeerde te wurmen. Het was bepaald geen doorslaand succes. Dus deze zwangerschap vergat ik het hele dragen maar gewoon. Dacht ik. Want na twee week kennisgemaakt te hebben met Suzie, kreeg ik het idee dat zij dragen wellicht wel leuk zou vinden. Maar met de herinnering aan het toch best wel bewerkelijke knopen (vond ik), koos ik liever voor een drager die je kan vastklikken.
Zo gezegd, zo gedaan. Vriendlief ging naar de babywinkel en kwam terug met een Ergobaby. Deze drager is vanaf 3,2 kilo te gebruiken en klik je gemakkelijk vast. Bovendien is het een ergonomische drager, wat zoveel betekent als dat het is ontworpen op de ontwikkeling van kleine babylijfjes. Ergo (haha): je baby hangt niet aan zijn of haar kruis zoals met andere dragers nog wel eens het geval is, maar heeft de beentjes opgetrokken. Ik ken niet alle ins and outs, maar weet wel dat dit belangrijk is om op te letten bij aanschaf (of bij het knopen van een doek). Niet alleen voor je baby, maar ook voor je eigen lijf.
Ik had Suzie goed ingeschat: ze vind het heerlijk in de drager. Ze valt vrijwel direct in slaap en anders wel na een paar honderd meter lopen. Ook hielp het haar toen ze krampjes had. Ik vind het een stuk makkelijker dan met de wagen op pad en bovendien heb je je handen vrij als je baby nergens anders wil slapen dan in jouw nabijheid (of die van papa natuurlijk).
Ik geloof echt dat dragen goed kan werken voor baby’s en ouders, Google maar eens voor wat meer info. Wat ze er echter niet bijvertellen: het is ook best zwaar. Ondanks dat deze Ergbobaby drager ook rekening houdt met dat jouw rug niet teveel belast wordt, kon ik echt niet heel lang achter elkaar dragen, zeker niet in het begin. Nou ja, kon wel, maar dan had ik de dag daarna wel echt last van rug en schouders. Inmiddels gaat dat beter, maar het viel me toch tegen. Voor korte stukjes dus ideaal, maar lang dragen vind ik (nog) niet prettig. Desalniettemin vind ik het een ideaal ding en gaat ‘ie bovendien nog lang mee.
Kijk hier voor meer informatie over Ergobaby.
Wil je meer informatie over dragen en draagdoeken? Check dan dit artikel.
Appelstroop!?
Appelstroop? Ja: appelstroop. Deze tip kreeg ik van mijn kraamverzorgster (ja, alweer, ze was briljant). Koop appelstroop, doe er een paar lepels van in een plastic diepvrieszakje. Doe daar nog even een extra diepvrieszakje omheen en leg het in de vriezer. Als je stuwing krijgt kun je deze zakjes op je borsten leggen.
De appelstroop blijft vloeibaar en kun je daarna gewoon weer opnieuw invriezen. Het koelt heerlijk en vermindert de pijn en druk op je borsten. Hier liggen ze nog steeds in de vriezer: ideaal voor kinderen die zich hebben bezeerd. Of volwassenen :).
Tot zover een aantal dingen waar ik echt veel aan heb gehad. Heb jij nog aanvullingen? Laat het dan weten!
Voor de goede orde: ik ben niet betaald voor deze tips, het zijn oprecht de dingen die mij goed bevielen. De links naar de producten zijn in sommige gevallen affiliate links. Dat betekent dat als je via die link het product aanschaft, wij een klein percentage ontvangen over die omzet van de verkoper. Dat kunnen wij goed gebruiken om onze websites verder te ontwikkelen en daar zullen we het dan ook voor inzetten. Jou kost het niets extra’s. Dit ter transparantie :).
Wauw wat een goede tip van de appelstroop, ga ik zeker uitproberen!
Bedankt voor deze goede tips! Ik ben nu 20 weken zwanger en zoek de beste spulletjes voor mijn baby en mij. Een babynestje heb ik al gekocht, maar ik ga ook nog wat Dr. Browns flessen kopen omdat ik daar ook veel tips over heb gehad.
Wat een goede tips. En wat een geweldige kraamverzorgster had je. Zou je me misschien willen vertellen wie dat was?
Ik ben in Groningen ook vast op zoek naar een fijne kraamhulp dus kan je tip goed gebruiken. Mag ook priveberichtje zijn hoor, als je haar naam hier liever niet wil noemen. 🙂