De meeste aanstaande moeders zien het zo mooi voor zich. Als de baby er straks is, komt die borstvoeding vanzelf op gang en zal de kleine voorbeeldig gaan drinken. Helaas is dit niet altijd het geval en is het verstandig om je al tijdens je zwangerschap voor te bereiden op wat er misschien wel ‘mis’ zou kunnen gaan bij het geven van borstvoeding. En uiteraard wat jij kan doen om eventuele opstartproblemen straks te tackelen.

De eerste dagen

Tijdens de eerste dagen is het heel belangrijk om je kindje zo vaak mogelijk aan te leggen. Reken maar op zo’n 8 tot 12 voedingsmomenten per dag. Er komt niet heel veel melk, maar wat er komt is wel enorm voedzaam en zit boordevol antistoffen. Wanneer je je baby vaak en op de juiste manier aanlegt, komt de borstvoeding sneller op gang en krijgt het alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.

Kolven

Het kan gebeuren, dat je baby niet goed aan de borst kan of wil drinken. Om er toch voor te zorgen dat het borstvoeding krijgt, kun je ervoor kiezen om tijdelijk (of aanvullend) te gaan kolven. Uiteraard kun je een kolfapparaat kopen, maar het is ook zeker een goede optie om deze te huren. De huurkolven hebben vaak een sterkere motor die je borstvoeding beter op peil kan krijgen. Je kraamzorgende kan je hier ook advies in geven dus vraag haar er naar!

Pijnlijke tepels

Wanneer je kindje niet goed aanhapt of een verkeerde zuigtechniek heeft, kun je pijnlijke tepels krijgen. Het is heel belangrijk deze pijnklachten serieus te nemen en zeker niet te negeren. Zelfs als het lijkt dat je kindje goed aan de borst drinkt, kan toch de zuigtechniek zorgen voor die pijnlijke tepels bij jou. Het is dan raadzaam om een lactatiekundige mee te laten kijken tijdens een voeding. Zo kan de oorzaak van de pijnklachten achterhaald worden en kunnen jullie samen een plan van aanpak opstellen. De lactatiekundige is er ook voor al je eventuele vragen en onzekerheden tijdens en na de zwangerschap. Schroom dus zeker niet om contact op te nemen!

Geef het tijd

Misschien wel het allerbelangrijkste advies is geef het de tijd. Er zijn genoeg moeders bij wie de borstvoeding niet meteen van een leien dakje gaat dus laat dat ook zeker niet je uitgangspunt gaat. Probeer er zo ontspannen mogelijk mee om te gaan, want hoe meer rust jij uitstraalt, hoe meer rust jouw baby heeft tijdens het drinken. En onthoud: na die mogelijke opstartperikelen in de kraamweek is in bijna alle gevallen de borstvoeding na dag 8 een feest voor de moeder en pasgeborene. Voor bij elk probleem dat bij borstvoeding komt kijken is wel een oplossing aan te dragen. Heb vertrouwen in jezelf en je lijf en vraag hulp waar nodig!

Wil je nog wat extra tips van een borstvoedingsdeskundige? Je vindt ze hier!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Kraamvogel.

Foto’s: De Kraamvogel