Doula-ervaring | Column van Gonny

Door mijn jarenlange ervaring als doula heb ik veel geboortes mogen meemaken. Dat heeft een rijke bron van weten opgeleverd. Elke geboorte is anders, dat maakt dit beroep zo boeiend. Naast de kunst van het afstemmen is de kracht van mij als doula het volgen van de kwetsbaarheid, de kracht en de vreugde en verdriet van de aanstaande ouders. Ik probeer een sfeerimpressie te geven.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn we regelmatig in gesprek. Een vertrouwensband ontstaat vanuit een open mind en een open hart. Plezier hebben met elkaar en je vrij voelen om je helemaal te laten zien. Uit gaan zien naar de geboorte in plaats van ertegenop zien. Dat werkt.

De baby kondigt zich aan

Voorafgaand aan de geboorte is het in vertrouwen wachten tot de baby zich meldt. Vaak voor de ouders in spé een oefening in geduld. Wanneer de baby zich aankondigt ontstaat bij mij een soort verhoogde paraatheid, een zachte prikkeling: het gaat gebeuren, de bevalling is aanstaande. Soms vinden de ouders het fijn als ik meteen kom. Soms hoeft dat nog niet. Totdat het moment ontstaat dat ze me er graag bij willen hebben. Om in de gewenste rust en ritme te kunnen blijven. Dan komt, vroeg of laat dat telefoontje. Of ik nu wil komen want de aanstaande mama kan zich niet meer (goed) ontspannen. Het wordt nu pittig en ze vinden het fijn als ik er ben, want dat voelt goed. Natuurlijk kom ik. Ik ga op pad.

Aanwezig zijn

Als ik aankom betreed ik het domein van de ouders, stem zorgvuldig af op hun geboortesfeer. Wat heeft de vrouw en wat heeft de partner nu nodig? Ik ben onzichtbaar aanwezig als ze het zelf kunnen. Ondersteun met adem, massage, oogcontact, bemoedigende woorden en informatie. Zie, hoor, ruik en voel waar de vrouw zit in haar geboorteproces. En volg haar daarin, los van tijd en twijfel of angst. Signaleer (subtiele) veranderingen en speel daar op in. Is deze houding nog comfortabel? Wil je wat drinken? Je zegt “ja”, maar je ogen zeggen “nee”. Wat heb je nu nodig om verder te kunnen gaan? Welke gedachten of personen helpen je of zitten je juist in de weg om vrij te kunnen baren? Ook de vader kan rekenen op mijn steun.

Geboren

Dan wordt de baby geboren en dat is een magisch moment. De tijd verdicht zich, staat even stil. Het eerste contact ontstaat, het kindje wordt ontvangen. Er worden een mama en een papa geboren. Ik neem afstand, dit is een drie-eenheidmoment. Maak eventueel foto’s en geniet intens op gepaste afstand/nabijheid mee van weer een wondermooie gebeurtenis waar ik bij mocht zijn.

Doula zijn is intens en vraagt om groot commitment. Maar dat is het allemaal meer dan waard. Het heeft me verrijkt en elke vrouw leert me weer wat nieuws, ook als ze voor het eerst bevalt. Dat zeg ik ze ook en dat is mijn cadeau als ik weer als doula uitgenodigd ben om onderdeel te zijn van een nieuwe geboortereis.