Hoe creëer je een gezonde babykamer

De voorbereiding voor de langverwachte kleine zijn begonnen en daar hoort het inrichten van een babykamer natuurlijk ook bij. Deze kamer moet een veilige en gezonde plek zijn waar je baby straks rustig kan slapen. Maar hoe richt je de ruimte op een ‘gezonde’ manier in? Lees hier meer over het gezond inrichten van de babykamer.

Het klimaat van de kamer

Het klimaat in huis wordt bepaald door de temperatuur, luchtvochtigheid en de aanwezigheid van stofdeeltjes in de kamer. Als deze onderdelen niet in balans zijn ontstaat een slecht binnenklimaat wat gezondheidsproblemen tot gevolg heeft. Vooral bij jonge kinderen en baby’s is het binnenklimaat van groot belang omdat zij extra gevoelig zijn voor gezondheidsklachten.

Temperatuur

De perfecte temperatuur voor een baby om in te slapen is 18 graden. Hang bijvoorbeeld een thermostaat op in de babykamer zodat je regelmatig kunt controleren of de temperatuur niet te hoog of te laag is.

Luchtvochtigheid

Naast de temperatuur is de luchtvochtigheid belangrijk. De juiste luchtvochtigheid ontstaat wanneer isolatie en ventilatie in balans zijn. Meestal ligt het probleem bij te weinig ventileren waardoor vocht in huis blijft hangen. Vocht in huis leidt tot gezondheidsklachten als benauwdheid, verkoudheid of ademhalingsproblemen.

Luchtvochtigheid is dus niet goed voor de gezondheid en de nachtrust van je pasgeboren kindje. Probeer deze daarom op peil te houden door regelmatig te ventileren in de babykamer. Wordt de kamer hierdoor te koud voor je baby? Kies er dan voor om een vochtvreter aan te schaffen. Dit is een klein apparaat dat de lucht ontvochtigt en dus ideaal voor de slaapkamer.

Zuivere lucht

Voordat je de babykamer gaat inrichten, is het verstandig om de kamer te controleren op eventuele vochtproblemen. Deze zijn te herkennen aan schimmelplekken, vochtplekken op de muur en condensatievocht op de ramen. Kies ervoor om deze vochtproblemen professioneel te laten behandelen door vochtbestrijding. Een vochtbestrijder kan helpen bij het verwijderen van schimmels, een lek in de aan- of afvoerbuizen dichten of de muren injecteren met een waterafstotend laagje.

 

Het decoreren van de kamer

De inrichting en decoratie van de babykamer is leuk en ook een beetje spannend. Het komt nu wel heel dichtbij. En je wilt natuurlijk dat alles perfect is. Ook met de decoratie van de babykamer houd je rekening met de gezondheid van je toekomstige kindje.

De kleur kiezen

De kleur in een kamer bepaalt de sfeer, maar heeft ook effect op de rust van je baby. Is het geslacht bekend? Dan kun je hierop natuurlijk de kleuren uitkiezen. Blijft het geslacht nog even geheim? Kies dan voor neutrale zachte kleuren zoals lichtgeel, -groen of -oranje. Harde kleuren zoals fel geel of rood zijn onrustige kleuren en kunnen daardoor ook je baby onrustig maken. Lichte kleuren daarentegen hebben een rustgevende werking. Kies dus voor een rustige basis met lichte en zachte kleuren

Verven of behangen

Als je de kleuren gekozen hebt, is het tijd voor het aanbrengen van kleur op de muur. Maar kies je dan voor verven of behangen? Ook hierin dien je rekening te houden met de gezondheid van je toekomstige kindje. De luchtkwaliteit van de kamer kan nadelig worden beïnvloed bij het gebruik van behanglijm en verschillende soorten verf. Traditionele verf, ook wel solventverf genoemd, bevat namelijk bestanddelen die slecht zijn voor de gezondheid. Kies voor ecologische en natuurlijke verf. Deze bevat plantaardige oliën en oplosmiddelen en heeft daarnaast een ademend karakter.

Verduistering van de kamer

Het is algemeen bekend dat wij mensen beter slapen als het donker is. Dit heeft te maken met onze biologische klok. Ook je baby heeft deze biologische klok en zal makkelijker in slaap vallen in een donkere ruimte. Hoe donkerder het is, hoe meer melatonine wordt aangemaakt en daardoor valt je baby gemakkelijker in slaap. Ga dus op zoek naar goede verduisterende gordijnen die ook overdag het daglicht buiten houden of kies voor rolluiken.