Een verloskundige gaat een belangrijk deel van een bijzondere periode in je leven meemaken en begeleiden. En: ze is er als je een van de meest intensieve gebeurtenissen van je leven beleeft. Best wel iemand die je moet kunnen vertrouwen, dus. Hoe kies je dan een verloskundige?

Waar op letten?

Als je nog maar net zwanger bent, is dat al lastig genoeg om te beseffen, laat staan om na te denken over de bevalling. Doe het toch even voordat je een verloskundige kiest. Wat vind jij belangrijk? Dat je iemand aan je bed hebt die je goed kent, of maakt het je niet zoveel uit? Wil je zelf controle houden, of vind je het juist prettig als iemand het overneemt op jouw aangeven? Wil je de optie open houden om in bad te kunnen bevallen, of vind je traditioneel ook wel prima?

Maak een lijstje met de dingen die jij belangrijk vindt in de dienstverlening van je verloskundige. En bedenk je ook gelijk dat er maar heel erg weinig bevallingen zijn die precies zo gaan als gepland. Je hebt het uiteindelijk niet echt voor het zeggen bij deze levensgebeurtenis. Maar: wensen mag altijd :).

Grote praktijk of zelfstandig verloskundige?

In Groningen zijn een aantal grotere praktijken met drie of meer verloskundigen. Dat heeft als voordeel dat er meerdere mensen meekijken bij jouw zwangerschap en de bezettingsgraad is gegarandeerd: ze kunnen elkaar makkelijk opvangen. En als je die ene verloskundige niet zo mag, dan heb je nog uitwijkmogelijkheden.

Er zijn ook zelfstandige verloskundigen in Groningen. Deze werken solo in een eigen praktijk. Je ziet elke keer dezelfde verloskundige en bouwt met haar een band op. Ze runnen hun eigen bedrijf, dus zijn flexibel in hun doen en laten. Als het niet klikt, dan is het wel wat lastig. Maak dus uitgebreid kennis.

Wat je kiest is maar net waar je je prettig bij voelt. Bij een grotere praktijk kun je nog vragen hoe de onderlinge communicatie is ingericht: hoe goed en vaak dragen ze over, hoe borgen ze jouw persoonlijke informatie? Als je vol in de persweeën ligt, heb je niet echt behoefte aan toelichting geven op je dossier en je wil ook niet bij elke controle hetzelfde vertellen.

Bij een zelfstandig verloskundige kun je even vragen hoe zij borgt dat er iemand is bij de bevalling. Mocht ze ziek worden, wie vervangt er dan? Zo weet je in ieder geval goed van te voren waar je aan toe bent.

Bijzondere bevallingen en bijzondere stijlen

Elke verloskundige heeft een eigen stijl en eigen overtuigingen als het gaat om zwangerschap en bevallingen. En dat geldt ook voor elke zwangere ;). Heb je nu al het vermoeden dat je graag in een bad zou willen bevallen, bijvoorbeeld? Zoek je verloskundige daar dan op uit. Sommige verloskundigen zijn medisch van insteek, anderen hebben juist een meer natuurlijke benadering. Oriënteer je goed op hun websites en maak een vragenlijstje. Bel er dan gewoon een paar op en stel je vragen.

Heb je al een voorkeur voor thuis bevallen of juist niet? Bespreek dat dan ook gelijk even. Sommige verloskundigen zijn erg pro-thuisbevallingen en anderen juist helemaal niet zo.

In je overweging kun je ook meenemen of een verloskundige bijvoorbeeld een eigen echo-apparaat heeft en zelf bloedonderzoek kan en mag doen. Dit scheelt een aantal ritjes naar het bloedlab of de echo-praktijk.

Vraag je vriendinnen, zus, tante

Vraag even rond in je moederende vriendinnenkring wie welke verloskundige had en hoe dat beviel. Let er wel op dat jouw vriendin, zus of tante niet per se dezelfde wensen gehad hoeft te hebben als jij. Neem dat dus even mee in het toehoren van het antwoord. Vraag vooral naar wat voor een type het was, waarom ze beviel en wat er niet beviel aan die verloskundige. Zo wordt je een stuk wijzer van de ervaring van anderen.

Volg je gevoel

Uiteindelijk is het jouw lijf, jouw buik, jouw baby en ben jij gewoon de baas. Volg je gevoel als het gaat om de keuze voor een verloskundige. En sta dus even stil bij wat jij belangrijk vindt voor jouw gezondheid en die van je baby. Denk bijvoorbeeld aan huisartsbezoeken of ziekenhuiservaringen: wat vond je prettig aan het gedrag van de arts/verpleegkundige? Wat juist niet? Neem dat mee in je keuze. Oh ja en volg je gevoel, hadden we dat al gezegd? 😉

Bekijk hier verloskundigen in Groningen voor een overzicht.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten in de reacties!