Eindelijk is het zover: jullie kindje is geboren en de kraamperiode is officieel begonnen! Gefeliciteerd! Nu is ook het moment dat de kraamverzorgende voor het eerst echt bij jullie komt en dit is een belangrijk moment. Op die eerste dag worden namelijk de zogenaamde gezinsafspraken gemaakt. Samen nemen jullie de komende periode door om de verwachtingen goed op elkaar af te stemmen en communicatiestoornissen te voorkomen. Maar wat wordt er nou precies allemaal besproken? Wij leggen het haarfijn aan jullie uit!

Moeder

De zorg voor moeder en de pasgeborene staan natuurlijk altijd bovenaan. De kraamverzorgende speelt een grote rol tijdens die eerste dagen door de juiste voorlichting en instructie. Voor de moeder betekent dit dat zij hulp krijgt bij de (borst)voeding, het huishouden en dagindeling. Daarnaast is de kraamverzorgende zeer alert op het opmerken van alarmsignalen, het herkennen van problemen en signaleren van risicofactoren. Uiteraard kan zij de moeder ook alles vertellen over ontzwangeren, hygiëne, mobilisatie en het belang van voldoende rust.

Baby

De kraamverzorgende zal bij de baby dagelijkse controles uitvoeren, zoals temperatuur en gewicht. Maar ook voor alle andere vragen is zij de aangewezen persoon. Zo kan zij raad geven over het slaap- en waakritme, het tegengaan van een eventuele voorkeurshouding, het geven van vitamine K, huilgedrag en troosten en hoe je de baby het beste kunt vervoeren. En aangezien voorkomen altijd beter is dan genezen, geeft de kraamverzorgende ook preventieve adviezen. Bijvoorbeeld over hoe je allergieën voorkomt, preventie van wiegendood en hoe je de veiligheid in huis waarborgt.

Observeren

De kraamverzorgende legt die eerste dag ook uit wat zij tijdens de kraamweek zal observeren. Al haar observaties worden nauwkeurig gerapporteerd in de Kraamwijzer. Dit is tegelijkertijd een ontzettend leuk naslagwerk om later terug te lezen, als je kindje groter is.

Dagelijkse werkzaamheden

Tijdens de 8-urige zorgdagen zullen alle dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden uitgevoerd worden door de kraamverzorgende. Zitten er ook dagen tussen wanneer zij 4 uur aanwezig is, dan zorgt zij er in ieder geval voor dat het sanitair gereinigd wordt en dat het bed van moeder en baby schoon zijn.

Iedereen helpt

De kraamverzorgende betrekt ook de overige gezinsleden in de afspraken. Zo bespreekt ze met hen hoe zij kunnen helpen om te zorgen dat het moeder en baby zo gemakkelijk mogelijk gemaakt kan worden. Iedereen kan dus zijn of haar steentje bijdragen in en na de kraamweek.

Overige afspraken

Overige afspraken die gemaakt kunnen worden verschillen per gezin en de samenstelling hiervan. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor het brengen en halen van overige kind(eren) naar en van school of opvang. Wat zijn de slaap- en eetgewoontes. Willen jullie dat de kraamverzorgende boodschappen doet en/of kookt. Hoe doen jullie de was en wat mag in de droger. Zijn er eventuele diëten of allergieën waarmee rekening gehouden moet worden. Is er een geloofsovertuiging. Hoe willen jullie het geregeld hebben met kraambezoek. Best wel handig om hier vooraf al over na te denken dus.

Urenverdeling

Als laatste gaat de kraamverzorgende een urenverdeling met jullie maken en wordt besproken hoe laat zij elke ochtend aanwezig zal zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Kraamvogel.