Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maar weet je hoe het juridisch zit?

Over erkennen, gezag en geboorteaangifte.

juridisch (2)Als je zwanger bent komt er veel op je af. Voor de meeste zaken zijn cursussen of checklists. Maar wie vertelt je wat je moet regelen op juridisch gebied? En hoe zorg je ervoor dat je daarin tijdig de juiste keuzes maakt zodat je straks in alle rust kunt genieten van je gezin en baby? Ontzettend belangrijk om je van te voren goed in te verdiepen. Om je te helpen de juiste juridische keuzes te maken geven een advocaat en kandidaat-notaris van PlasBossinade Advocaten en Notarissen een aantal tips over de zaken waar je echt rekening mee moet houden. Dit artikel gaat over erkenning, gezag en het doen van geboorteaangifte. Tip: PlasBossinade organiseert regelmatig gratis toegankelijke informatiebijeenkomsten waarin je in korte tijd nog veel uitgebreider wordt bijgepraat en bovendien vragen kunt stellen over je eigen situatie. Check de agenda van PlasBossinade voor de eerst volgende bijeenkomst. Lees ook de artikelen “Heb ik een testament nodig?” en “Relatievormen en Zwangerschap“.

Erkennen en achternaam

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan is de man automatisch wettelijk vader. In alle andere gevallen heb je als man geen juridisch vaderschap totdat je je kind hebt erkend. Dat is dus belangrijk om te regelen! Je  kunt dit al voor de geboorte regelen of tegelijk met de aangifte als het kind net is geboren. Je regelt de erkenning bij de gemeente door een akte van erkenning op te laten maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

Welke achternaam?

Ook niet onbelangrijk: de achternaamkeuze. Bij erkenning krijgt je kindje in principe automatisch de achternaam van de moeder. Willen jullie liever de achternaam van de vader geven? Dan kun je dat bij de erkenning aangeven. Let op: eventuele volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als waarvoor je bij het eerste kind hebt gekozen. Ben je getrouwd?  Dan kan je kiezen welke achternaam jullie je kind willen geven: die van de vader, of die van de moeder.

Gezag

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, moet je naast aangifte en erkenning ook nog gezag regelen voor de vader. Doe je dat niet? Dan heeft de vader geen enkele zeggenschap of verantwoordelijkheid over het kind. Vooral in het geval dat jullie uit elkaar zouden gaan, kan dat vervelende consequenties hebben. Gezag voor de vader regel je na erkenning en de aangifte bij de rechtbank. Dit kan online of met een ouderwets papieren formulier. Je kunt het gezag trouwens ook regelen door na de geboorte en erkenning te trouwen of te kiezen voor geregistreerd partnerschap. Bovenstaande oplossing is goedkoper ;). Zijn jullie al getrouwd of geregistreerd partners? Dan heb je automatisch samen gezag en hoef je dus niks te doen.

Aangiftejuridisch

Belangrijk! Als je kind wordt geboren dien je hiervan binnen 3 dagen na de geboortedag aangifte te doen bij de gemeente waarin je kind is geboren. Dit is verplicht. Als je het niet doet, of te laat, kun je zelfs een boete krijgen. En dat wil je niet. Aangifte kan gedaan worden door de moeder of de vader. In sommige gevallen kan dit niet, dan zijn er een aantal andere mogelijkheden. Informatie hierover vind je bijvoorbeeld op rijksoverheid.nl. Lees ook de artikelen “Heb ik een testament nodig?” en “Relatievormen” .

Voorlichtingsavond, speciaal voor zwangeren

Heb je hier nog vragen over? Bijvoorbeeld omdat jouw situatie net iets anders is dan hierboven beschreven? Op dinsdagavond 16 september 2016 vanaf 19.15 uur organiseert PlasBossinade een voorlichtingsavond over de juridische zaken die je moet regelen bij zwangerschap. Je kunt je samen met je partner aanmelden via www.plasbossinade.nl/zwanger.

 

Dit artikel is je aangeboden door Susanne Wortmann en Lucas van der Veen, advocaat en kandidaat-notaris bij PlasBossinade.

  Susanne WortmannLucas-van-der-Veen

Susanne Wortmann en Lucas van der Veen
PlasBossinade advocaten en notarissen

www.plasbossinade.nl/zwanger

Logo-PlasBossinade