Kiezen voor een doula, teken van zwakte of kracht? | Column van Gonny

Als je een doula bij het geboorteproces betrekt, wordt dat wel eens gezien als een teken van zwakte. “Ze kan het niet alleen”. “Het is voor vrouwen die het (psychisch) zwaar hebben”. “Een vrouw die een doula vraagt is erg onzeker of angstig”. Zo maar een greep uit de reacties die ik soms krijg als ik in gesprek raak met mensen over de meerwaarde van een doula.

Maar laat ik als doula nou hele andere ervaringen hebben. Mij is gebleken dat vrouwen die voor een doula kiezen juist heel bewust zijn, sterk en kiezend voor zichzelf. Laat ik het uitleggen.

Als je een kindje gaat baren is dat een intense levensgebeurtenis. Vooral als het de eerste keer is. Je gaat iets meemaken wat nieuw is en levensveranderend. Dat doet wat met een mens. Je ziet er naar uit, maar het onbekende roept ook onzekerheid en gezonde spanning op.

Zwangeren die goed naar zichzelf luisteren én zichzelf serieus nemen, zorgen beter voor zichzelf. Ze onderkennen welke steun heilzaam voor ze zal zijn in dat proces. Ze onderzoeken wie haar optimaal kunnen helpen om bij zichzelf te blijven en haar bekrachtigen en er voor haar zijn als ze zichzelf dreigt te verliezen in angst en afhankelijkheid. Een bewuste zwangere kiest voor mensen om zich heen die haar bewegingen volgen. Zo komt ze uit bij een doula, want die is gericht op onvoorwaardelijke steun en volgen.

Een doula zet ten alle tijden de vrouw centraal in haar baring. Het feit dat de doula geen medische verantwoordelijkheid heeft en geen familie of vriend is, maakt dat het contact onbeladen is. Geen protocollen, geen eigen agenda. Een unieke positie.

En dat levert wat op. Er is meer vertrouwen, meer ontspanning, meer rust, meer plezier. En dat geeft een andere, positieve geboorte ervaring. Wat weer positief doorwerkt in het zelfbeeld. Gun je jezelf dat, dan is een doula een logische keuze.