Je zwangerschap vanaf week 12 | Praktische tips

Eerder deelden wij al wat handige tips voor dingen die je kunt regelen in de eerste 12 weken van je zwangerschap. En nu je die ‘magische grens’ bereikt hebt, is er natuurlijk nog veel meer waar je aan moet denken of waar je alvast mee kunt beginnen. Wij maakten een handig overzicht.

Zwangerschapsverlof

Werk je, dan is het handig om in de komende periode je werkgever te informeren dat je zwanger bent. Wacht hier niet al te lang mee, zodat er ruimschoots tijd is om vervanging te zoeken voor tijdens jouw zwangerschapsverlof. Bedenk ook meteen of je gebruik gaat maken van ouderschapsverlof en bespreek met je werkgever de mogelijkheden van kolven op het werk. Zo ben je beiden goed voorbereid!

Zwangerschapscursus

Of je nou kiest voor een pufclub, zwangerschapsyoga of een andere zwangerschapscursus: bij de meesten kun je al vanaf de 12e week beginnen. Leuk om dus eens rond te kijken wat het beste bij jou past.

Kinderopvang

Ga je na je verlof weer aan het werk? Zorg dan dat je kinderopvang hebt geregeld. Vraag eens rond bij ouders in de buurt of misschien juist dichtbij je werk of er een fijn kinderdagverblijf zit. Of kijk naar de mogelijkheden van een fijne gastouder. Een rondleiding geeft vaak een goed beeld van de opvang en is geheel vrijblijvend.

Zorgverzekering

Nu is het moment om je zorgverzekeraar te laten weten dat jullie een kindje verwachten. Je kunt dan meteen vragen welke kosten gedekt worden en een kraampakket aanvragen.

20-Weken echo

Weer een heel spannend moment in je zwangerschap, want dit is het moment waarop je er eventueel achter kunt komen of jullie een jongen of een meisje krijgen. Uiteraard is de echo bedoeld om te controleren of alles goed gaat met de gezondheid, maar voor velen is die geslachtsbepaling toch ook wel een mijlpaal. Bespreek van tevoren samen of je het juist wel of niet wilt weten.

Erkenning

Ben je niet getrouwd dan is het belangrijk dat je partner jullie ongeboren kind erkent bij de gemeente. Mocht er onverhoopt tussentijds iets gebeuren, dan is voor de wet in ieder geval vastgelegd dat hij de vader van jullie kind is.

Uitzet 

We schreven er al meerdere artikelen over, wat wij echt onmisbaar vonden tijdens de kraamtijd. Niet alleen de baby-uitzet, maar ook zeker alle andere producten die zeer handig bleken. Doe er je voordeel mee!

Borstvoeding

Ben je van plan borstvoeding te gaan geven of twijfel je er juist heel erg over? Dan is het bijwonen van een informatiebijeenkomst heel verstandig! Hier vind je een overzicht van bijeenkomsten.

Intakegesprek kraamzorg

Voor de 33e week vind gebruikelijk het intakegesprek voor de kraamzorg plaats. Dit kan bij jou thuis plaatsvinden, maar ook telefonisch als je zwanger bent van je tweede of volgende kindje.

Bedklossen

Wil je thuis bevallen? Dan is het zaak om voor je 37e week bedklossen onder je bed te zetten. Vraag bij je kraamzorgorganisatie waar je deze kunt ophalen.

Vluchtkoffer

Het klinkt alsof je een bank gaat overvallen, maar dat valt gelukkig wel mee. Zorg dat je op tijd, dus zo rond de 37e week, je vluchtkoffer klaar hebt staan. Op deze uitzetlijst staat precies beschreven wat je nodig hebt als je (onverhoopt) in het ziekenhuis gaat bevallen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Kraamvogel.