Je baby in een draagdoek: hoe dan?

Wil jij je baby gaan dragen in een draagdoek? Wat een goed idee. Het dragen van je kindje is ontzettend fijn voor allebei. Heerlijk, dat kleine warme lijfje tegen het jouwe. En ideaal bij krampjes, huilbuien en slaapproblemen. Zelf heb ik mijn dochter lang gedragen in een draagdoek. In dit artikel deel ik graag mijn ervaringen met je en vind je tips voor het kiezen van een draagdoek.

Door Suzanne

Geweven of rekbare draagdoek?

Als je een draagdoek gaat kopen, heb je de keuze uit een geweven draagdoek of een rekbare draagdoek. Een rekbare draagdoek is gemaakt van tricot en heel geschikt voor pasgeboren baby’s. De doek sluit zich lekker zacht om je baby heen en voelt heel fijn aan. In de zomer is een rekbare doek minder geschikt, omdat het dan vrij snel warm wordt.

Een geweven draagdoek is ook geschikt voor pasgeborenen, maar gaat veel langer mee. Een geweven draagdoek kun je wel gebruiken tot ver in de peutertijd zonder problemen. Je kunt met een geweven doek buikdragen en rugdragen.

Bij het kiezen van een draagdoek is het dus vooral de vraag: wil je langdurig dragen of alleen die eerste periode? Ook het budget speelt een rol. Een rekbare draagdoek is over het algemeen wat goedkoper dan een geweven draagdoek.

Leren knopen

Ik weet het nog goed, daar stond ik met m’n dikke buik voor de spiegel. Over mijn arm een enorme lap stof en in mijn hand een teddybeer die ik daar in moest zien te krijgen. Het knopen van een draagdoek is niet moeilijk, maar eerlijk is eerlijk: het kost wel even tijd om het goed onder de knie te krijgen.

Op YouTube staan ontzettend veel filmpjes met heel heldere instructies. Die heb ik gebruikt om te oefenen. Zoek maar eens op ‘front wrap cross carry‘ bijvoorbeeld. Let er in ieder geval altijd op dat de knietjes van je baby hoger komen dan de billetjes.

Wil je het knopen van een draagdoek liever leren van een professional? In Groningen en omstreken vind je een aantal goede draagconsulenten die je met een liefde helpen. En bij Musjes in de Zwanenstraat kun je draagdoeken uitproberen en geven ze ook advies.

Draagdoek kopen

Er zijn een aantal ontzettend goede en gespecialiseerde webshops in draagdoeken.

Wil je de doek liever in het echt zien? Een draagconsulent heeft een aantal doeken in haar collectie. Op www.ikdraag.nl vind je bijvoorbeeld draagconsulent Wendy uit Haren. Bij haar kun je naast een draagconsult ook draagdoeken kopen of een draagdoek lenen tegen een kleine vergoeding. Het fijne daarvan is, is dat je even kunt voelen en uitproberen wat jij fijn vindt. Want de ene doek is de andere niet. We hebben nog meer draagconsulenten in Groningen voor je verzameld.

Dragen met een draagzak?

Wil jij liever dragen met een draagzak? Binnenkort lees je een artikel met alle ins- en outs over draagzakken.