Zwanger, gefeliciteerd! Wanneer je zwanger bent, moet je een aantal zaken regelen. Eén daarvan is het regelen van kraamzorg. Maar als de kraamverzorgende er straks is, hoe ziet de kraamweek er dan eigenlijk uit? We vroegen één van de kraamverzorgenden van Kraamzorg Het Groene Kruis om een gemiddelde week in een kraamgezin te beschrijven.

De kraamweek

“De eerste dag is de dag van de bevalling en opstart. Zodra ik bij jullie kom, help ik jou en de verloskundige met de bevalling. Wanneer je na een ziekenhuisbevalling thuiskomt, ga ik uiteraard je kindje bewonderen en bespreken we je bevalling. Daarna ga ik met je in gesprek over je wensen en verwachtingen van de kraamweek. Ook de zorg voor eventuele oudere broertjes en zusjes komt aan de orde. Alles is bespreekbaar in jouw kraamweek! Elk gezin is uniek. Ik pas mij aan elke situatie, behoeftes en wensen aan.

Controles

De volgende dag neem ik vaak eerst de nacht door met het gezin en vraag hoe het allemaal is gegaan. Ik verzorg vervolgens de dagelijkse controles van de baby: ik meet de temperatuur, vraag hoe de voedingen zijn verlopen, hoeveel plas- en poepluiers er zijn geweest en hoe laat de eerstvolgende voeding is. Vervolgens maak ik voor de moeder een lekker ontbijt en breng haar dit op bed. Dan is het tijd voor de controles bij de moeder. Ik neem de tijd om goed uit te leggen wat ik precies ga doen en waarom. Daarna begin ik met de controles van haar temperatuur en pols, de baarmoederstand, haar borsten en eventuele hechtingen.

Voeding en bad

Dan is het tijd voor de voeding: ik help de moeder met het aanleggen van de baby aan de eerste borst. Ik help en kijk mee, geef uitleg en stel de moeder gerust, blijf meekijken en coachen. Daarna zet ik de was aan, maak het sanitair schoon en ruim wat op. Een bijzonder moment in de kraamweek is het ‘badmoment’. Ik geef de ouders uitleg hoe ze de baby in bad moeten doen. De ouders en hun kleintje genieten zichtbaar van dit moment.

Contact met verloskundige

De verloskundige komt in de kraamweek een aantal keren langs om te kijken hoe alles gaat. Als kraamverzorgende heb ik een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer iets niet goed gaat, kom ik meteen in actie en overleg met jou en je verloskundige over eventuele problemen. 

Voorlichting

In de kraamweek geef ik ook veel voorlichting over onder andere het voeden, verschonen en gebruik van de kruik. Hoe weet je wanneer je je kindje moet voeden? Op welke momenten verschoon je je baby? Hoe gebruik je de kruik? Wanneer controleer je de temperatuur? En waar kun je terecht als je vragen hebt?

Luisterend oor

Een kraamweek is prachtig, maar ook een rollercoaster waarbij onzekerheden van de ouders om de hoek komen kijken. Ook daar ben ik voor! Ouders kunnen hun verhaal doen en ik probeer dan die onzekerheid weg te nemen door te luisteren en tips en adviezen te geven. 

Laatste dag

Op de laatste dag van de kraamweek bespreek ik nuttige informatie met het gezin over onder andere de voeding. Wij worden vanuit de organisatie continue bijgeschoold en getraind. Hierdoor ben ik altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in mijn vakgebied. Zo hebben wij vanuit ons Borstvoeding Expertisecentrum de kennis paraat waarmee we je optimaal kunnen ondersteunen bij het geven van borst- en kunstvoeding.

De kraamweek vliegt altijd voorbij. Ik hoop natuurlijk altijd dat ik ze voldoende ondersteuning en adviezen heb gegeven, zodat ze zelfverzekerd de zorg voor hun baby kunnen voortzetten. Dat is bij elk gezin mijn doel!” 

Mogen wij ook jou begeleiden voor, tijdens en na jouw bevalling? Kraamzorg Het Groene Kruis heeft de drie noordelijke provincies als verzorgingsgebied. Jaarlijks verlenen wij in duizenden gezinnen kraamzorg. Van onze kraamverzorgenden woont er altijd wel eentje bij jou in de buurt. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kraamzorg Het Groene Kruis