Tips voor zwangerschapsverlof

Een eindeloze zee van tijd. Langer vrij was je nooit. Kijk je er naar uit of zie je er juist tegenop? Hoe overleef je deze zee van tijd en heeft het eigenlijk wel zin om plannen te maken? Wij vroegen het zwangeren en moeders. Dit zijn hun tips!

De laatste klusjes

wasserettesmall Veel dames hebben nog een klussenlijstje voor de laatste weken. De babykamer afmaken, laatste babyspulletjes kopen, babykleertjes wassen en strijken, foto’s sorteren, enveloppen beschrijven en het huis helemaal klaarmaken voor de komst van de baby. Schrik inderdaad niet als je ineens wordt overvallen door nesteldrang-to-the-max. Zelf heb ik in de laatste weken de badkamer elke dag schoongemaakt (!) en elk stuk textiel in huis gestreken (ja, ook de vaatdoekjes!!). Ik kon het niet helpen.

Maak je vooral niet te druk over deze klusjes. Bijna alles kan ook na de bevalling. Echt. I know, het voelt niet zo, maar het is toch zo ;).

Verwen jezelf

fohnsmallVeel dames gebruiken de verlofperiode ook om nog wat extra verwenmomenten te creëren. En terecht: het kan nu nog! Ga lekker naar de schoonheidsspecialiste, laat je nagels lakken bij een nagelsalon (zo’n bevalling is al rommelig genoeg, een beetje glam creëren is geen zonde), neem een lekker lang bad, kies voor een massage of ga extra uitgebreid naar de kapper. Heb je hier geen budget voor? Vraag dan een vriendin voor een beauty-avond thuis. Koop wat maskertjes voor gezicht en haren, een nagellakje en wat lekkers. Misschien nog wat gezelliger ook. En je partner wil vast wel even masseren, toch? 🙂

Doe iets leuks: alleen is niet alleenlunchsmall

Grote kans dat de meeste vriendinnen aan het werk zijn tijdens jouw zee van vrije tijd. Vervelend? Nee! Dit is jouw kans om eens lekker in je eentje een terrasje te pakken om mensen te kijken of een boek te lezen. Trakteer jezelf op een lekkere lunch of een taartje. En: ga eens naar de bioscoop! Midden op de dag, inderdaad. Er is dan bijna niemand en het voelt heel bijzonder om je te verliezen in een mooie film terwijl de wereld buiten gewoon ronddraait. Dat is ook een goede toevlucht als de hitte toeslaat, trouwens.

Lees en kijk

boekenkastsmallVerlof is van jou. Jij mag de hele dag bepalen wat je doet en hoe lang je dat doet. Dus als jij de hele dag op bed wil liggen met een stapel boeken: dat kan dus gewoon. Leen boeken van vriendinnen of schaf een e-reader aan (ik heb deze, superding).
Wil of kun je niet zoveel geld uitgeven? Word lid van de bieb. Daar leen je ‘echte boeken’, maar kun je ook e-books lenen die je leest op tablet of e-reader. En: onbeperkt aanbod, daar kom je je verlof wel mee door.

Kijk je liever lekker series? Heb je al Netflix? Je kunt dit 1 maand gratis gebruiken, daarna kost het minder dan een tientje per maand. Opzeggen kan any moment, dus als je na je verlof geen tijd meer hebt, zeg je gewoon op. En je kijkt onbeperkt de tofste series of films.

Beweeg (een beetje)

sportsmallVaak gaat de laatste periode van je zwangerschap gepaard met allerlei lichamelijk ongemak. Grote kans dat je je een walrus voelt (voelt, niet bent!), misschien houd je vocht vast of heb je last van bekken of rug. Probeer ondanks die malaise toch een beetje in beweging te blijven voor zover dat lukt. Wandel, fiets of ga lekker zwemmen (gewichtsloos!). Je kunt dit op eigen initiatief doen, of bijvoorbeeld gaan zwangerschapszwemmen. Echt: geen marathon of hardlopen, maar een beetje doorbloeding en conditie vasthouden kan echt geen kwaad. Plof je daarna lekker weer op de bank!

Maak niet te veel plannen

Belangrijkste tip: maak niet te veel plannen ;). De laatste loodjes wegen soms zwaar en baby’s komen ook wel eens eerder dan gepland. Je verlof is bedoeld om te ontspannen, om je lichaam rust te kunnen geven en vooral om lichamelijk en geestelijk voorbereid te zijn op de bevalling. Stress van allerlei klusjes helpt daar niet bij. Wees dus niet te streng voor jezelf en schakel hulp in waar nodig. Je mag echt, echt, echt ook gewoon de hele dag bankhangen! Luister gewoon goed naar jezelf.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze weten in de reacties, op Facebook of mail!

Wil je dit soort artikelen ook in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

 

zee

NB: in dit artikel vind je een affiliatie link van Bol.com. Dat betekent dat als je de e-reader daar bestelt, ZwangerinGroningen.nl daar een klein bedrag voor ontvangt. Het kost jou niets extra’s. Wij kunnen op deze manier deze website in de lucht houden en nog meer mooie dingen doen in de toekomst. Heb je hier vragen over? Mail gerust. Ik heb de e-reader bovendien echt en ben er heel blij mee!