Nesteldrang is een fenomeen dat aan het einde van de zwangerschap opspeelt. De drang om ‘het nest’ in orde te maken. Het schijnt heel normaal te zijn dat je dit zo rond de achtste maand krijgt, het is dan immers bijna zover: de baby komt er aan!

Die nesteldrang herken ik zeker. Dat het rond de achtste maand begint, herken ik zeker niet. Bij mij begon het ‘ietsje’ eerder. Al maanden voordat ik zwanger was, of het überhaupt probeerde te worden, stond ik tot diep in de nacht de deurposten te verven. Die moesten namelijk wit. De tv-kast werd eruit gebonjourd en vervangen door een kleiner exemplaar. Stiekem wilde ik al ruimte maken voor een box of extra kast. Ik begon aan het reorganiseren van de berging en het uitpluizen van mijn kledingkast. Noem het voorbereidende werkzaamheden, of de warming-up.

Na de positieve test bleef het even rustig. Een soort gereserveerdheid tot de magische 12 weken grens. Stilte voor de storm, bleek achteraf.

foto

De babykleertjes kwamen eerst. In een rap tempo breidde de garderobe van mijn ongeboren jongen zich uit. Ik sloeg driftig aan het aanschaffen en combineren. Welk broekje staat leuk bij die ene romper? Heb ik wel genoeg shirtjes in maat 62? Heel wat vrije uurtjes bracht ik door met dit soort vraagstukken. Ik wijdde er zelfs een heuse account op instagram aan, waar ik leerde wat de hashtag #babyootd betekent. (Baby outfit of the day).

Het is me tot ongeveer 25 weken gelukt om te wachten met het neerzetten van de grote spullen. Maar toen kon ik het echt niet meer uitstellen. Het moest klaar. En als het er dan toch al staat, kun je net zo goed alle kleine dingen ook alvast neerleggen toch? Zodoende staat de box, compleet met boxkleed en speeltjes, al een aantal maanden in de woonkamer. De commode is ingericht, het wiegje is opgemaakt. Dat moet netjes blijven vanaf nu. Als manlief het waagt zijn gedragen kleren over de rand te hangen, is dat een soort van heiligschennis. Normaal ben ik niet zo moeilijk hoor, maar die nesteldrang he.

Stapsgewijs verzamel ik de spullen van alle baby-uitzetlijsten die ik kan vinden. Soms krijg ik opeens een onhoudbaar verlangen om iets aan te schaffen. Dan race ik, in het half uurtje tussen mijn werk en een eetafspraak, naar de drogist. Want ik moet echt NU dat baby-nagelschaartje kopen. Een dag later kan ditzelfde scenario zich voordoen met zoogkompressen, zeepvrije wasgel of andere noodzakelijkheden. Mijn voornemen was om al dat soort dingen in mijn verlof te doen. Maar dat is mislukt. Want mijn verlof moet nog beginnen, en eigenlijk is alles al bijna klaar.

Eerlijk is eerlijk; ik geniet met volle teugen van deze voorpret. Nesteldrang is wat mij betreft een van de leukste hormonale kwesties uit de zwangerschap. En nu moet ik dringend de sokjes-lade (her)sorteren.

Door Roxanne
Roxanne is 28 jaar en zwanger in (het centrum van) Groningen. In verwachting van een jongen en uitgerekend op 23 juli 2015. Werkzaam in het basisonderwijs, als juf op een dorpsschool. Daarnaast orthopedagoog en eigenaar van Praktijk Yuda.