De eerste 12 weken zwangerschap | Praktische tips

Je hebt net een zwangerschapstest gedaan en deze is positief. Gefeliciteerd! Vanaf dit moment is jouw lijf heel hard aan de slag om dat nu nog hele kleine vruchtje te laten uitgroeien tot een prachtige baby. De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn toch altijd wel het spannendst, aangezien de meeste miskramen voorkomen tussen de 8e en 13e zwangerschapsweek. Luister dus heel goed naar je lichaam en raadpleeg je huisarts wanneer je iets niet helemaal vertrouwt. Wij geven je hier een paar praktische tips voor wat je in deze eerste 12 weken alvast kunt regelen.

Foliumzuur

Als je er niet al voor je zwangerschap mee begonnen was, is dit het moment om foliumzuur te gaan slikken. Deze vitamine (B11) draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van je baby en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur is 400 microgram per dag in de eerste 10 weken van je zwangerschap. Het is bij elke drogist vrij verkrijgbaar.

Verloskundige

Aangezien je eerste controle-afspraak in je achtste zwangerschapsweek zal plaatsvinden, is het belangrijk om een verloskundige te zoeken. Uiteraard is het handig om iemand te zoeken die voor jou makkelijk bereikbaar is en waar je je prettig bij voelt. Je zult elkaar de komende maanden namelijk vaak gaan zien. Zij zal je trouwens ook vragen naar de eerste dag van je laatste menstruatie. Handig om dat alvast even op te schrijven!

Moeders voor Moeders

Niet iedereen wordt ‘zomaar’ zwanger. Misschien heb je zelf lang moeten wachten op deze zwangerschap of zijn er mensen in jouw omgeving bij wie dat eerste kindje maar niet komt. Moeders voor Moeders zet zich al jaren in om de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen te vervullen. Je kunt zelf bijdragen tot en met je 16e zwangerschapsweek.

De eerste echo

Een ontzettend bijzonder moment, de allereerste echo, die plaatsvindt tussen de 9en 14e week van je zwangerschap. Je ziet immers voor het eerst dat kleine vruchtje in je buik. De verloskundige zal kijken of er één of misschien wel meerdere vruchtjes in je buik zitten, hoe lang het is en of het hartje klopt. Aan de hand van de lengte van het vruchtje kan de verloskundige zien hoe lang je zwanger bent en wat dus je uitgerekende datum zal zijn.

Kraamzorg

Twaalf weken zwangerschap is voor veel vrouwen de magische grens. Na de termijnecho is het belangrijk om je aan te melden voor kraamzorg (liefst vóór week 14, dus dit mag ook al eerder). Je mag zelf bepalen welke  kraamzorgorganisatie uit jouw omgeving je kiest.

Combinatietest

In overleg met je verloskundige kun je ervoor kiezen om een combinatietest te doen. Deze test wordt uitgevoerd tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap en bestaat uit twee onderdelen. Tijdens een echo wordt de nekplooi van je kindje gemeten en bij jou wordt bloed afgenomen voor onderzoek. De uitslag van deze tests in combinatie met jouw leeftijd geven informatie of jouw kindje een verhoogde kans heeft om geboren te worden met Downsyndroom of trisomie 13 of 18. Bij een verhoogd risico kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Kraamvogel.