Een doula (spreek uit: doela) kan je begeleiden bij je zwangerschap en bevalling. Maar wat doet ze dan precies? Voor wie is een doula geschikt? En wat kun je er aan hebben? Gonny Cappers van praktijk Eigenwijz vertelt in dit artikel wat je kunt verwachten. Wie weet is het ook iets voor jou?

Wat is een doula

Sinds een jaar of acht kun je een doula inhuren voor aanvullende ondersteuning tijdens je zwangerschap en de geboorte van jullie kindje. Steeds meer vrouwen en hun partner maken gebruik van de weldadige werking van een doula.

Ontstaan van de doula

De doula bestaat eigenlijk al eeuwenlang. Barende vrouwen werden vroeger altijd ondersteund door twee à drie vrouwen. Degene die zich richtte op de “onderste helft” is uitgegroeid tot wat we nu een verloskundige noemen. Zij specialiseerde zich in de (medische) begeleiding van de geboorte van het kind. De vrouw(en) die zich op “de bovenste helft” richtten, waren er vooral voor fysieke, mentale en emotionele steun van de vrouw. Zij zijn in de loop der jaren vervangen door de partner.

In Amerika is de weldadige begeleiding door vrouwen 25 jaar geleden herontdekt. Op zoek naar een passende naam kwamen de wetenschappers uit bij het oud Grieks. De hoofdslavin, vertrouwelinge van de vrouw des huizes, werd doula genoemd. Wat betekent: zij die dient. En zo begon de opmars van de doula. Vrouwen herontdekken en herkennen deze logische en wenselijke vorm van ondersteuning. Een net andere ondersteuning dan dat je partner of verloskundige je kan bieden.

Wat een doula doet

Als je een moeder vraagt hoe ze haar bevalling herinnert, hoor je meestal wat de bevalling met haar gedaan heeft. Dat kan nog na vele jaren sterke emoties oproepen. Helemaal als zaken niet helemaal vlekkeloos liepen. Vooral het gevoel niet gehoord te zijn en onvoldoende betrokken te zijn geweest bij de stappen die gezet werden tijdens de geboorte kunnen diepe sporen nalaten.

Blijkbaar is de beleving van de geboorte heel belangrijk. Voor het zelfbeeld van de vrouw, maar ook voor de moeder-kind binding.

Een doula richt zich op het welzijn van de zwangere en barende vrouw én op de partner. Want er wordt een gezin geboren en voor de partner is het ook een intense gebeurtenis. Ze geeft aandacht aan hun mogelijkheden, hun wensen en hun kracht. Ze heeft geen eigen agenda en volgt en ondersteunt haar cliënten. Het contact start in de zwangerschap, ze helpt bij het schrijven van een passend geboorteplan, ze is onafgebroken aanwezig tijdens de bevalling en ze doet ook aan nazorg. Een geboorteverslag schrijven behoort ook tot haar takenpakket.

De doula en de partner

Partners kunnen het gevoel hebben dat ze door een doula aan de kant gezet worden. Waarom is hun aanwezigheid niet voldoende? Wees gerust, de doula is aanvullend. Ze zal nooit de plek van wie dan ook innemen als die persoon aanwezig is en het zelf kan doen. Ze is onzichtbaar aanwezig en vult aan, doet voor, informeert en neemt over als daar behoefte aan is. Voor meer informatie zie mijn blog “En ik dan? De doula en de partner” op mijn website.

Een doula heeft geen medische taken en staat een verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige nooit in de weg. Ze maakt onderdeel uit van de cirkel van zorg rondom de bevallende vrouw, die centraal staat.

Effect

Een doula mag je zelf uitkiezen; je hebt er een persoonlijke klik mee. Je weet zeker dat ze aanwezig zal zijn, want ze staat vier weken rondom de geboorte voor je in de wacht. Dat geeft rust. Zoals gezegd volgt de doula jou en je partner, bekrachtigt wat je kunt en wilt en denkt mee om dat ook zo voor elkaar te krijgen. Dat geeft vertrouwen, ontspant en bevordert de zin in de geboorte. En laat nu al deze dingen van grote invloed zijn op de bevalling. Het resulteert in een soepelere geboorte, een kortere bevallingsduur, tevredener terug kijken op de geboorte en een beter zelfbeeld.

Wie wil dat nou niet? De keus is aan jou. De doula is iets wat je jezelf en je partner kunt gunnen. Want bevallen doe je hoogstens een paar keer in je leven. Je kunt deze intense en ingrijpende ervaring niet overdoen. Dus laat het niet gebeuren. Neem de geboorte in eigen hand, neem een doula bij de hand.

 

Eigenwijz logo

Dit artikel is je aangeboden door Gonny Cappers van Praktijk Eigenwijz. Ze is doula in Groningen.
Op haar website vind je nog veel meer informatie over wat een doula voor je kan betekenen

 

Bekijk ook onderstaand filmpje waarin ouders vertellen over hun ervaringen met een doula: