fotoVooropgesteld; ik was erg sceptisch van te voren. Het leek me niks voor mij. Bij het horen van de naam kreeg ik al wat jeuk. Samen bevallen? Volgens mij ben ik toch echt de enige die straks pijn ligt te lijden! Maar het kon ook weer geen kwaad leek me, om goed beslagen ten ijs te komen. En samen met mijn vriend leek me dus veel gezelliger dan alleen.

Minicursus voor drukbezette stellen

We konden kiezen tussen vier of tien avonden cursus. We kozen voor de minicursus voor drukbezette stellen. Vier avonden, dat leek me wel voldoende. Een beetje tempo vind ik wel prettig en daarnaast konden we die andere zes avonden dan nog invullen met uit eten gaan, series kijken of andere dingen waar we straks vast niet meer aan toe komen.

Dus daar gingen we, op dinsdagavond op weg naar het huis van de cursusleidster. We waren vroeg, maar toch de laatsten die arriveerden. De andere stellen zaten als klaar op de bank met koffie en thee. Het voelde een beetje ongemakkelijk, want het was stil. Heel stil. We namen plaats op de twee lege stoelen. De overige cursusavonden zat iedereen op precies dezelfde plek, lekker duidelijk. Ik wilde nog een stoelendans voorstellen, maar wist niet of iemand daar op zat te wachten.

Keiharde waarheid

De cursusleidster ging iedereen bij langs voor een kort voorstelmoment. Ze stelde wat vragen. Bij een van de eerste vragen verslikte ik me direct al in mijn koffie. ‘Geen last van je schaambot?’. Nu ben ik heus niet zo preuts dat ik het woord ‘schaambot’ niet aan kan. Maar ik was wel meteen wakker, in die stille huiskamer vol vreemden. Het gaat hier niet over rompers en andere lieflijke dingen. We zijn hier om de keiharde waarheid te horen. We gaan bevallen. En wel samen.

Mijn vriend knalde er de eerste avond direct zijn ongezouten mening over pijnbestrijding in. En wel de volgende: ‘Waarom zou je pijn lijden als dat niet nodig is? Ik zou zeggen: meteen een spuit er in jassen’. Om deze eerlijke, mannelijke -en misschien wat naïeve- opmerking moest ik wel lachen. De rest niet echt. Het zou kunnen dat we vanaf toen gezien werden als de meest tegendraadse van de groep. Dat waren we denk ik ook.

Nieuwe informatie

Elke avond bestaat uit een deel informatie, een pauze en een afsluiting: het ‘pufgedeelte’. Ik dacht een soort wandelende zwangerschaps-encyclopedie te zijn, omdat ik al zo veel gelezen had. Op internet, in tijdschriften, in boeken en op fora. Maar toch werd ik in de cursus nog verrast door nieuwe (medische) informatie. De aanwezige mannen hoorden de meeste dingen voor het eerst. Ook gaf de cursusleidster nadrukkelijke tips aan deze aanstaande vaders. Wat mag je absoluut niet vergeten en wat kan je echt niet maken? Niet verkeerd om dit van iemand te horen die er echt verstand van heeft.

Puf Puf

Het ‘pufgedeelte’ is natuurlijk het spannendste van de avond. Samen met je geliefde op een yogamatje. Ademen, puffen en persen. Het kan avontuurlijker. Het kan minder burgerlijk. We moesten allebei een drempel over. Geen deurdrempel, maar een verkeersdrempel. Maar, eerlijk is eerlijk, we hebben echt ons best gedaan, de meeste giegels braaf onderdrukt. En ik ben stiekem best blij dat ik het heb geleerd. Het geeft wel een goed gevoel dat ik (we) weet wat te doen tijdens de pijngolven die me nog te wachten staan.

Goed voorbereid

Je kunt wel stellen dat ik niet de makkelijkste klant was om tevreden te stellen. Daarom wil het best wat zeggen dat ik er positief op terug kijk. Natuurlijk; er zitten ongemakkelijke momenten bij, het is vrij expliciet en soms wat betuttelend. Maar ook duidelijk, praktisch en eerlijk. Het was de moeite waard, ik heb het gevoel dat ik goed voorbereid ben. Althans, zo goed als mogelijk..

 

Door Roxanne

Roxanne is 28 jaar en zwanger in (het centrum van) Groningen. In verwachting van een jongen en uitgerekend op 23 juli 2015. (Inmiddels bevallen van een mooie zoon!) Werkzaam in het basisonderwijs, als juf op een dorpsschool. Daarnaast orthopdagoog en eigenaar van Praktijk Yuda

Meer weten? Bekijk ons handige overzicht met zwangerschapscursussen in Groningen.

foto