Ergens in een stoffige krocht van mijn medicijnkastje ligt een zwangerschapstest. Het is woensdagavond als ik me dat bedenk en ‘m besluit op te vissen. Niet omdat ik denk dat ik zwanger ben, maar omdat het me slim lijkt uit te sluiten dat het aan de hand kan zijn. Zo loopt het niet. Binnen een paar seconden staat er een licht, maar wel degelijk aanwezig tweede streepje op de zwangerschapstest. En zit ik met grote ogen, open mond en in mijn blote kont verbaasd te zijn op de veel te koude WC.

Nou weet ik echt wel hoe zwanger worden werkt, dus in die zin zou het niet echt een verrassing moeten zijn. En toch is het dat. Omdat zwanger worden van mijn eerste kindje nogal een tour de force was, kon ik me gewoon niet voorstellen dat het ook een gevolg kon zijn van een gezellig avondje uh, nou ja, je weet wel. Zo bleek maar weer dat ratio en gevoel echt niet altijd hand in hand gaan. In ieder geval niet bij mij.

Er gaat van alles door me heen, al koulijdend op de pot. Huh? Hoe dan? Ja ok, zo dus. Maar huh? En nu dan? Beelden van kleine, schattige babyhandjes worden verdrongen door herinneringen aan het dwingende hongergekrijs midden in de nacht. En andersom. Nieuw leven, een nieuw avontuur. Eerst maar eens van de WC af leek me wel een goed begin.

De man zou nog een paar uur weg zijn. Ik legde de tweestreepjesopeenwitstokje in mijn nachtkastje om er vervolgens een keer of vierhonderd weer uit te halen en vanuit alle denkbare hoeken te bekijken om mezelf ervan te verzekeren dat er echt wel een tweede streepje stond. Ik blijf maar rondlopen en mijn huis is ineens helemaal opgeruimd. Op het moment dat ik serieus overweeg om dan maar een Sesamstraatlegpuzzel te gaan maken, hoor ik de sleutel in het slot.

Mijn poging om bij zijn binnenkomst heel neutraal te kijken faalt jammerlijk. Ik ben te beduusd. En te blij. Hij heeft dus gelijk door dat er iets is. “Ga maar even zitten” zeg ik. (Gratis tip: zeg dit nooit, de paniek slaat gelijk toe aan de andere kant). “Ik denk dat ik een beetje zwanger ben” stamel ik vervolgens. (gratis tweede tip: dit is een onzinnige kuttekst). Grote ogen en ook open mond. Kusjes en tranen.

“En nu dan” vraag ik. “En nu niks. Nu ben je zwanger. Mooi man.” En zo is het.

 

tweede streepje zwangerschapstest

 

Column door Minke (1982): zwanger van haar tweede kindje, moeder van een dochter uit 2010, vriendin van Marc, oprichter van Zwanger in Groningen en Moeders in Groningen, ondernemer, schrijver.