Een jubileum: 10 jaar doula!

In 2006 schoolde ik mij tot doula en dat was de start van een prachtige carrière in de geboortezorg. Het was en is intensief, vanwege de begeleiding op maat en het in de wacht staan rondom een geboorte. Maar het is het meer dan waard, omdat het effect van een doula zo enorm groot kan zijn. Zo zijn er vaak minder ingrepen nodig en kun  je met minder angst, zelfs met plezier de bevalling in gaan. Daardoor wordt het een geboorte-ervaring waar je met tevredenheid op terug kijkt. Ook de partner profiteert ervan, omdat die zich meer gehoord, gezien en gesteund voelt.

Wie kiest voor een doula?

Wie hebben de afgelopen 10 jaar een doula ingehuurd? Wat zijn dat voor mensen? Zweverig of extreem angstig zoals sommige mensen denken? Nee, juist niet! Het zijn vaak zelfbewuste vrouwen, die het belangrijk vinden dat de geboorte van hun kindje hun niet uit handen genomen wordt. Vrouwen, die graag gebruik maken van hun mogelijkheden en kracht en die zich niet altijd helemaal kunnen vinden in het aanbod van zorg van hun verloskundige of het ziekenhuis. Vrouwen, die zelf graag meedenken en meebeslissen over het verloop van de bevalling en die zichzelf een deskundige, ervaren vrouw erbij wensen, waar ze zich goed bij kunnen ontspannen en zich prettig voelen. Een vrouw die rust en “weten” meebrengt. Een doula dus.

Alleenstaand of als stel

Alleenstaande vrouwen hebben baat bij een doula. Immers, een belangrijke steunpilaar is weggevallen of is er nooit geweest (bewust alleenstaande moeder). Maar ook stellen weten de doula te vinden, want zij is er zeker ook voor de partner. Vaak is de partner erg enthousiast over de aanwezigheid van de doula. Ze is een vraagbaak, kan dingen voordoen of (tijdelijk) overnemen. Dat geeft rust en ademruimte.

Effect van een doula

Een hele mooie samenvatting kreeg ik van een klant, die zei: “Omdat jij erbij was, konden we het zelf”.
Een andere klant vertelde me dat ze mij als een cadeautje voor zichzelf zag. Iemand die er onvoorwaardelijk voor haar was, zonder eigen agenda. Dat voelde heel veilig en vertrouwd.

Wil je meer ouders aan het woord zien, bekijk dan eens dit filmpje.


Wie is Gonny?

“Ik ben moeder van vier volwassen zonen, echtgenote en lerares. Ruimte geven, respect, liefdevolle aandacht en inspireren zijn leidraden in mijn contact. Daarbij zet ik mijn verworven inzichten en levenswijsheid in, evenals mijn humor en warmte. Ik ben nuchter en heb grote belangstelling voor de veerkracht en mogelijkheden van iedereen.

Zwangeren en hun partner te mogen begeleiden is voor mij heel vervullend. Ik stel me dienstbaar op, volg en bekrachtig. In mijn doulaschap kan ik mijn onvoorwaardelijke liefde, aandacht en vrouwenwijsheid kwijt. Elke keer weer vind ik het een eer als ik als doula gevraagd wordt bij een geboorte.

Je kunt bij me terecht voor diverse zwangerschapscursussen en workshops, waaronder Hypnobirthing. Ook blog ik over alles wat raakvlakken heeft met geboortezorg.”