Gonny Cappers is doula in Groningen. In Nederland is het nog niet overal bekend wat een doula precies doet. Ze schreef er dit handige artikel over. Zelf vindt ze het een van de mooiste beroepen van de wereld. En ze heeft ruime ervaring bij het begeleiden van allerlei soorten zwangerschappen en bevallingen.

Gonny Cappers als doula in Groningen

Gonny Cappers volgde bijna tien jaar geleden haar opleiding tot doula. Sinds dat moment heeft ze vele verschillende zwangerschappen en bevallingen begeleid. Thuisbevallingen, ziekenhuisbevalling, met of zonder pijnbestrijding. Stuitbevallingen, badbevallingen, vroeggeboortes, tweelinggeboortes, keizersnedes en ruggenprikken: ze heeft het allemaal gezien, want geen bevalling is hetzelfde.Die ruime ervaring is ook waarom de zwangeren vaak juist Gonny kiezen. Ze in staat om snel te schakelen tussen mensen en situaties terwijl ze altijd de rust bewaart.

Doula als ideale bevallingspartner

Ok, natuurlijk heb je het liefst je eigen partner bij je bevalling. En als die er niet kan zijn, dan een vriendin, moeder of zus. Maar, even eerlijk: hoeveel verstand heeft een gemiddelde volwassene van bevallingen? En: vaak is de geboortepartner emotioneel betrokken en dat kan het lastig maken perfecte begeleiding te geven. Verloskundigen en gynaecologen zijn ook niet de volledige bevalling beschikbaar. Dat maakt een doula juist zo interessant: continue, kundige begeleiding gedurende de gehele bevalling. Zonder daarbij de al aanwezige partner uit te sluiten, natuurlijk.

Nee, Gonny betrekt de geboortepartner juíst intensief bij het bevallen. Het zijn de momenten waarop jij als barende vrouw even niet meer weet hoe je de weeën het beste op kunt vangen, als je een angstig moment hebt of als je je even alleen voelt. Een bevalling is overdonderend. Dan is het fijn om iemand naast je te hebben die kan inschatten wat jij nodig hebt.

Een goede voorbereiding…

Precies: is het halve werk. Daarom ontmoet Gonny je al als je nog zwanger bent. Ze geeft verschillende zwangerschapscursussen en HypnoBirthing® cursussen om je optimaal voor te bereiden op het grote moment en doet een speciale intake met jullie om door te nemen wat belangrijk is voor jullie. En als dat Grote Moment er dan is, kan ze je goed herinneren aan al die dingen die je hebt geleerd over ontspannen, ademhalen en rust vinden. Want een makkie is het zeker niet, bevallen.

Daar mag je dus ook gewoon prima extra begeleiding bij vragen. Dat geeft je extra zekerheid en een veilig gevoel.

Geen vervanging, maar een aanvulling

Gonny: “Een doula is op geen enkele manier een vervanging van de verloskundige of het medisch personeel. Laat staan voor de partner. Een doula vult juist aan en ondersteunt, begeleidt de barende vrouw op een manier zoals zij dat graag ziet. Waar zij rustig van wordt. En natuurlijk binnen de kaders van wat kan.”

Het inzetten van een doula begint steeds meer gemeengoed te worden, ook in Nederland. Dus zeker het onderzoeken waard om te kijken of het ook iets voor jou/jullie is.

Gonny heeft zich extra verdiept in badbevallingen, homeopathie, kruiden en HypnoBirthing®. Uiteraard slaat ze zich jaarlijks bijscholen. Meer over wat Gonny doet lees je op haar website.

Bekijk ook onderstaand filmpje over de ervaringen van verschillende ouders met een doula.

 

Related Posts

Kiezen voor een doula: teken van zwakte of kracht?

Kiezen voor een doula: teken van zwakte of kracht?

Doula in de herhaling | Column van Gonny

Doula in de herhaling | Column van Gonny

Doula-ervaring | Column van Gonny

Doula-ervaring | Column van Gonny