Doula in de herhaling | Column van Gonny

Soms komt het voor dat ik gevraagd wordt bij een tweede of zelfs derde geboorte in hetzelfde gezin. De eerste ervaring smaakte naar meer. Of zoals een vader eens formuleerde: “Bevallen zonder Gonny erbij? Ik zou niet weten hoe”.

Originele uitnodiging

De meest originele uitnodiging voor de derde keer kreeg ik via de post. Er zat een pakje in de brievenbus dat ik niet verwachtte dus dat maakte me al nieuwsgierig. Er bleek een puzzel in te zitten. Toen ik die gelegd had stond daarop een prachtige collage van het gezin met de vraag of ik weer hun doula wilde zijn. Ik voelde me vereerd en mijn hart maakte een sprongetje: ze verwachtten weer een kindje, wat een geluk! Natuurlijk wilde ik weer hun doula zijn. Graag zelfs en met liefde.

De klik

Waarom vinden ouders en ik elkaar steeds weer? De basis is de klik. We mogen elkaar, hebben een persoonlijke, intieme en gezellige band opgebouwd. We hebben samen een geboortereis gemaakt. Deze gezamenlijke geboorte ervaring heeft uitgewezen dat mijn aanwezigheid er wezenlijk toe deed. In de voorbereidende gesprekken maar ook tijdens de geboorte.  Goed aanvoelen wat er nodig was. Het zit m vaak niet in de grote gebaren, maar in het ervaren dat goed afgestemd zijn op elkaar zo ongelofelijk belangrijk is. Zodat de vrouw in eigen kracht en rust kan baren.

Een constante factor

Het is een open deur, maar elke geboorte is anders en dat geldt dus ook voor mijn doula begeleiding. Elke zwangerschap en elke geboorte heeft zijn eigen dynamiek en de omstandigheden zijn vaak ook anders. Er kan sprake zijn van een nieuwe woonplek, een andere verloskundige of een veranderde familiesamenstelling. Daarnaast ontwikkelt je relatie zich en ontstaan er nieuwe vragen. Mijn aanwezigheid wordt ervaren als vertrouwd baken en de constante factor in alle nieuwigheid.

Het geboorteverslag

Tot slot is er het geboorteverslag dat ik altijd aanbied. Het is een waardevol document voor de ouders, maar ook voor hun kind. Een moeder verzuchtte eens dat ze het jammer had gevonden dat ze me pas bij de tweede geboorte betrokken had. Alleen al om het geboorteverslag zou ze een doula hebben ingehuurd. Want nu had ze niet zo’n prachtig verslag voor haar eerste kind.

Dus het is maar dat je het weet: een doula inhuren kan leiden tot een jarenlang plezierig contact.