Je bent zwanger, mooi nieuws! Het is dan goed om na te denken over een aantal juridische zaken. De relatievorm tussen jou en je partner is daar één van. Want de verschillende vormen brengen elk andere consequenties en verantwoordelijkheden met zich mee. De advocaten van PlasBossinade lichten hier een aantal zaken voor je uit ter overweging, speciaal voor als je zwanger bent.

Relatievormen uitgelicht

Trouwen: met huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen

Een bekende relatievorm is natuurlijk het huwelijk. Je regelt daarmee juridisch gezien al een hoop voor jezelf, elkaar en jullie kindje. Je hoeft, als je getrouwd bent je kindje bijvoorbeeld niet meer te erkennen als vader en ook het ouderlijk gezag is meteen geregeld. Als je kiest om te gaan trouwen, kun je dit in gemeenschap van goederen doen of met huwelijkse voorwaarden.

Het verschil
Bij trouwen in gemeenschap van goederen worden alle bezittingen gemeenschappelijk en deel je in elkaars schulden. Ook de bezittingen /schulden van voor het huwelijk. Bij trouwen onder huwelijkse voorwaarden blijven je bezittingen privé en ben je niet aansprakelijk voor elkaars schulden.

Huwelijkse voorwaarden klinken voor de meeste mensen wat minder romantisch, maar kunnen zeker het overwegen waard zijn. Bijvoorbeeld omdat je eenjuridisch (2) onderneming hebt of ZZP’er bent. Daarnaast kan het zijn dat er kinderen uit een eerdere relatie zijn, een van beiden een studieschuld heeft, een woning ‘onder water staat’ of je een erfenis privé wilt houden.

Huwelijkse voorwaarden regel je bij een notaris.

Samenlevingscontract

Wil je liever niet trouwen en vind je geregistreerd partnerschap ook geen optie? En woon je wel samen? Dan kan je kiezen voor een samenlevingscontract om een aantal zaken te regelen. Je bent met zo’n contract bijvoorbeeld fiscaal partner en toeslagpartner. Daarnaast mag je een testament maken, betaal je minder (of geen) belasting over elkaars erfenis en heb je recht op partnerpensioen bij overlijden. Zo’n contract kan alleen bij de notaris worden gemaakt.

Zo’n contract regelt nog niet erkenning van jullie kindje door de vader en het ouderlijk gezag. Lees meer over deze juridische zaken.

Relatiebreuk?

Lindaslens-foto2Natuurlijk ga je er niet van uit dat jullie uit elkaar gaan. Maar niemand kan in de toekomst kijken, ook jullie niet. Het is goed om van te voren op de hoogte te zijn van de verantwoordelijkheden die je aangaat op het moment dat jullie kiezen voor een kindje. Onder meer omdat jullie zo een goede keuze voor een relatievorm kunnen maken. Er zijn verschillende constructies mogelijk, elk met andere verantwoordelijkheden en consequenties.

Neem in je keuze voor een relatievorm, bijvoorbeeld samenwonen met contract, een huwelijk of geregistreerd partnerschap dus in overweging welke consequenties en verantwoordelijkheden jullie naar elkaar willen en kunnen dragen. De keuze die je maakt en wat je op papier hebt gezet, bepalen bijvoorbeeld waar jullie bij een eventuele relatiebreuk recht op hebben.

Denk aan:

  • Partneralimentatie
  • Het opgebouwde pensioen
  • Elkaars bezittingen

Oftewel: kies zorgvuldig en breng jezelf in ieder geval op de hoogte van de mogelijkheden en bijbehorende consequenties voor nu en later.

Meer weten? Voorlichtingsavond, speciaal voor zwangeren

Heb je hier nog vragen over? Bijvoorbeeld omdat jouw situatie net iets anders is dan hierboven beschreven? Op dinsdagavond 15 september organiseert PlasBossinade een voorlichtingsavond over de juridische zaken die je moet regelen bij zwangerschap. 

Je kunt je samen met je partner aanmelden via www.plasbossinade.nl/zwanger.

Dit artikel is je aangeboden door Susanne Wortmann en Lucas van der Veen, advocaat en kandidaat-notaris bij PlasBossinade. 

Susanne WortmannLucas-van-der-Veen

Susanne Wortmann en Lucas van der Veen
PlasBossinade advocaten en notarissen
Paterswoldseweg 804
9728 BM Groningen
0505214333
zwanger@plasbossinade.nl
www.plasbossinade.nl/zwanger

Logo-PlasBossinade