Pakketten, ik ben er dol op. Kerstpakketten vind ik elk jaar weer een feest om uit te pakken. Toen ik net zwanger was heb ik dan ook direct alle gratis babydozen aangevraagd die er beschikbaar zijn. Flesjes, knuffels, rompertjes en andere vrolijke spullen, wat een feest!

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik deze week een briefje van de postbode vond, dat ik een pakketje bij de buren op mocht halen. Een pakketje betekent altijd iets goeds: een babydoos, een online bestelling of een kadootje. Eenmaal opgehaald, maakte ik vol verwachting de doos open.

Het begon goed! Een blije kikker lacht me tegemoet bij het openmaken: een badthermometer. Handig, die had ik nog niet gekocht. Daarna een brief van de zorgverzekeraar; Alstublieft! Uw kraampakket. Wat ik vervolgens aantrof viel nogal rauw op mijn dak. Wat een teleurstelling. Wat een misleidende blije kikker. Niks vrolijke babyspullen, maar allerlei medische gruwelproducten! Enorme kraamverbanden, alchohol, gaasjes, handschoenen, plastic broekjes, matrasbeschermers en onderleggers (van fluff-pulp?!). Een halve apotheek komt er uit de doos.

Tot nu was mijn babyuitzet vooral gezellig en schattig. Lieve rode laarsjes, witte overslagrompers en zoete omslagdoeken pronken al weken in de kast. Natuurlijk wist ik ook wel dat mijn baby niet via de ooievaar uit mijn buik zou komen. Natuurlijk had ik nagedacht over de bevalling. Maar meer als iets wat nog een heel eind weg was. Een ver-van-mijn-bedshow. Iets wat ik dan wel weer zou zien.

Het voelt dan ook een beetje als een desillusie. Alsof ik met mijn neus op de feiten gedrukt word. Ik besluit dat deze doos nog te vroeg komt. Voorlopig blijf ik lekker op mijn roze zwangerschapswolk. En het kraampakket stop ik ver weg in de berging. Over drie maanden weet ik die doos vast nog wel te vinden. Die niet-zo-blije doos.

kraampakket

Door Roxanne!
Roxanne is 28 jaar en zwanger in (het centrum van) Groningen. In verwachting van een jongen en uitgerekend op 23 juli 2015. Werkzaam in het basisonderwijs, als juf op een dorpsschool. Daarnaast orthopedagoog en eigenaar van Praktijk Yuda.