Als je gaat bevallen en je hebt geen medische indicaties kun je kiezen: poliklinisch bevallen in het ziekenhuis of thuis. Wat jij kiest, dat is helemaal aan jou. Thuis bevallen kan heel erg prettig zijn. Bevallen in het ziekenhuis ook.

Waarom thuis bevallen?

Thuis. Dat is je vertrouwde omgeving, je eigen spullen, alleen die mensen die jij in de buurt wil hebben. En thuis bevallen kan in veel gevallen prima. Je kunt je vrij bewegen en makkelijk kiezen voor alternatieve manieren van bevallen zoals op een baarkruk of in een bevallingsbad.  Bovendien is je baby gelijk thuis.

Nadelen van thuis bevallen

Nogmaals; als alles goed gaat kun je vaak prima thuis bevallen. Maar het kan ook zijn dat je op een gegeven moment graag pijnbestrijding wilt of dat er zich een medische complicatie voordoet. Dat is bij een thuisbevalling lastiger. Je kunt altijd alsnog naar het ziekenhuis, maar houd er rekening mee dat je dan wel een tijdje bezig bent van vertrek tot aan eventuele ruggenprik, bijvoorbeeld.

Wat werkt voor jou?

Het mooie is: jij mag het helemaal zelf weten. Het lastige is: je mag het helemaal zelf weten :). Het lastige van bevallingen is nou eenmaal dat je van te voren niet weet hoe het gaat. De ene zwangere voelt zich dan juist prettig in een omgeving waarin er snel ingegrepen kan worden, de ander wordt al nerveus van de gedachte aan bevallen in een vreemd bed.

Het is belangrijk dat je jouw verloskundige vertrouwt op haar inschattingen. Spreek van te voren dus ook goed af wat jouw wensen zijn, waar jouw grenzen liggen en wat jij belangrijk vindt.

Wat was jouw bevallingservaring? We horen het graag, laat een reactie achter!