Tien keer per nacht eruit. Om te voeden, te troosten, het speentje terug te ploppen, een luier te verschonen en ga zo maar door. In de eerste tijd dat je baby er is, hangen de wallen tot op je knieën door alle gebroken nachten. Samen slapen kan een oplossing voor je zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat samen slapen erg goed is voor de emotionele ontwikkeling van je kindje. Nabijheid en huidcontact geven troost en stimuleren de borstvoeding.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen is samen slapen niet onveiliger dan slapen in het eigen bedje. Het risico op wiegendood kun je nooit uitsluiten, ook niet als je baby op zijn of haar eigen kamer slaapt. Het is belangrijk dat je zorgt voor een veilige slaapomgeving, zodat jullie optimaal van je nachtrust en elkaars aanwezigheid kunnen genieten.

Wij geven graag 6 tips om veilig samen te slapen.


1. De co-sleeper

Ben je van plan om voor een langere periode samen te slapen met je kindje? Dan is de aanschaf van een co-sleeper slim. Een co-sleeper is een ledikantje die aan één zijde open is. Die zijde bevestig je aan je bed. Op die manier ligt je kindje bij je en toch in een eigen bedje. Dit is de meest veilige manier van samen slapen. Omdat je lekker in bed kunt blijven, slaap je na het voeden of troosten zelf weer makkelijker in. Dat scheelt echt in de vermoeidheid.

Ikea verkoopt een ledikant dat aan één zijde open kan. Het is geen officiële co-sleeper, maar met een rondje Googelen zie je dat veel mensen dit bedje wel zo gebruiken. Ook vind je op internet veel creatieve tips om het bedje te bevestigen. Dat bespaart flink in de kosten.


2. Kies een veilige slaaphouding

Een matras voor volwassenen is vaak zachter. Het is niet gemaakt voor jonge kinderen. Daarom is het niet slim om je baby op z’n buik te leggen. Omdat een jonge baby zijn hoofdje nog niet kan wegdraaien, loop je een groter risico op verstikking. Leg je baby om deze reden ook nooit vast. Ook twee losse matrassen zijn niet veilig, omdat je baby in de spleet kan rollen. Dit kun je oplossen met bv. een dekmatrasje. Ook een waterbed is niet geschikt voor samen slapen. Op de rug ligt de baby heel veilig bij je.


3. Zorg voor ademend beddengoed

Het veiligst slaap je samen met een deken en katoenen laken. Ook het slapen zonder kussen is veiliger dan het slapen met kussen. Zelf hadden wij wel een dekbed, maar stopten we dit rond onze middel in. Zorg in ieder geval dat het hoofdje niet onder de dekens kan komen. Ik droeg dan een pyjama om ‘s nachts warm te blijven. Het is een beetje afwegen wat je aandurft, hoeveel je aan je eigen comfort hecht en welke maatregelen je nodig acht.


4. Zorg voor voldoende ventilatie

Dit geldt eigenlijk voor alle plekken waar een baby slaapt: ventileer de kamer regelmatig. Maak het niet te warm in de kamer, dit is geen gezond slaapklimaat. Heeft je kind koorts, of heb je zelf koorts, neem dan maatregelen wat betreft de kamertemperatuur en het beddengoed of kies ervoor die nacht niet samen te slapen.


5. Gebruik geen alcohol, drugs of medicijnen

Veel ouders zijn bang om op hun kindje te gaan liggen bij het samen slapen. Maak verstandige keuzes en slaap niet samen bij alcoholgebruik, drugs of medicijnen. Deze middelen maken je minder alert. Je reageert trager en slaapt dieper. Ook bij sterke obesitas is samen slapen niet verstandig.


6. Licht je bedgenoot in

Als je ‘s nachts besluit om je kindje lekker bij je te nemen is dat natuurlijk alleen maar fijn. Maar vertel het wel even aan je partner. Die kan er dan ook rekening mee houden dat hij het bed niet voor zichzelf heeft. Wel zo veilig.

Crewlid Suzanne:
“Mijn dochter heeft het grote delen van haar baby- en peutertijd bij ons in bed geslapen. En eerlijk? Ik had het niet willen missen. Dat heerlijke kleine lijfje tegen het jouwe. Het wakker worden en in de ogen van je kindje kijken. Zo heerlijk knus, veilig en geborgen. Die momenten zijn goud waard!”.