12721993_10207546554356163_570462444_n

Onze zwangere crewlid Narda is nu 38 weken zwanger van haar tweede kindje. Tijdens haar zwangerschapsverlof van haar reguliere baan, hebben wij haar aan het werk gezet.
Ze heeft het boek ‘De Melkfabriek’ (van Sofie van den Enk en Eva Munnik) voor ons gelezen en een review geschreven. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het hele boek? Je kan hem vanaf nu winnen. Hoe? Dat lees je onderaan de review op deze pagina.

 

De review van Narda in één zin; leest lekker weg, veel handige info, eerlijk én praktisch: een dikke aanrader voor als je je écht wilt voorbereiden op het geven van borstvoeding!

 

Bij mijn eerste zwangerschap had ik me voorgenomen om borstvoeding te gaan geven. Moeder natuur heeft dat vloeibare goud bedacht, dus dat moet tóch een eitje zijn. Even een uurtje voorlichting van de kraamzorg destijds en hopsa, ik ben er klaar voor. Dacht ik.
Goed, tijd voor de reality check; baby geboren, proberen aan te leggen en de baby doet z’n ding… AUW dat deed zeer! Wat? Dat het aanleggen pijn kon doen, kwam in geen enkel verhaal voor. Die goedbedoelde voorlichting is meer oplichting als je het mij vraagt.
Ja, uiteindelijk toen de borstvoeding na acht weken goed op de rit was vond ik het prachtig en fijn. Maar de start?! Dat had ik van te voren wel graag willen weten.

De dames Eva en Sophie vonden het dan ook de hoogste tijd om eens een boek te schrijven over borstvoeding. Eentje met realiteitszin. Dat je niet faalt als moeder als je de opstartfase niet trekt. Want herstellen van de bevalling én voeden is een sloper. En dat poedermelk ook prima is, of een combi van beide. Wat maar voor jou werkt, in jouw situatie.

In ‘De Melkfabriek’ geen borstvoedingsmaffia toestanden… Wél vind je in dit boek onder anderen achtergronden over borstvoeding; weetjes, feiten, fabels, mogelijke obstakels en schema’s (óók heel handig!).

Wist je bijvoorbeeld dat je als vrouw zijnde de borstvoeding kunt opwekken? Ook al ben je niet zwanger of ooit zwanger geweest? Of dat de krampjes bij de baby niet komen door jouw voeding (gewoon blijven eten wat je al at dus :)), maar te maken heeft met de rijping van de darmpjes?

Wat ik daarnaast erg fijn vond om te lezen, zijn de verschillende ervaringsverhalen van moeders die al dan niet bewust moeder- of poedermelk hebben gegeven. Of de verhalen over het geklungel met tepelhoedjes (mocht je deze term niet kennen: geeft niks. Komt vanzelf, hopelijk voor jou liever niet eigenlijk…). Heerlijk herkenbaar en grappig geschreven.

Ook in het boek ‘De Melkfabriek’ veel aandacht voor wat een lactatiekundige voor je kan doen. Bel ze vooral en laat ze je helpen, zo is het advies. Het helpt bij een goede start of bijvoorbeeld het nemen van een besluit dat stoppen misschien wel beter voor jou is. Aan een fitte moeder heeft jouw kleine spruit veel meer, dan aan een vaatdoekje. Borstvoeding is niet heilig! Op poedermelk worden baby’s ook groot. Alleen al de gedachte dat je een keuze hebt, en niet achterlijk bent als het hele gebeuren niet slaagt, helpt! Mij in ieder geval, zo vlak voor de geboorte van baby numero 2.

Borstvoeding kost energie. Dat kun je de steun en begrip van je partner goed gebruiken. Super dat er speciaal een hoofdstuk voor de man (of vrouw uiteraard) is geschreven. Is je partner in een kwartiertje op de hoogte van de topprestatie die jou lichaam levert en wat er van hem verwacht wordt :). Lekker praktisch! Of als je zelf niet zo van lezen houdt, ben je ook helemaal ‘b(l)ij’… ;).

En mevrouw stemband wat heeft u nu geleerd?! Voorbereiding is essentieel. Weet welke obstakels je mogelijk kunt verwachten en wat je kunt doen om die te overwinnen. Het opstarten kan heftig zijn. Je partner en de lactatiekundige zijn dan je baken. Zeker in woelige, door hormonen gedreven, tijden…. Wat ik vooral weer
zou doen, is het per week bekijken. Is het te doen, gaan we door. En vooral sneller een lactatiekundige inschakelen in plaats van aan te blijven klungelen.

 

Dank dames voor het leuke en (h)eerlijke boek! Ik had hem graag gelezen tijdens mijn eerste zwangerschap!

 

Wil je ook graag dit boek lezen? Wij mogen maar liefst drie exemplaren weggeven. Kijk snel op de Moeders in Groningen Facebook pagina én op de Zwanger in Groningen Facebook pagina én op het Instagram account van Zwanger in Groningen. Daar staat wat je moet doen om dit boek te winnen. Doe je mee met alle drie dan verhoog je je slagingspercentage.
Over een week, volgende week woensdagavond 6 april, maken we de winnaars bekend.

Kan je niet wachten op de uitslag? Geen nood! Je kan het boek ook online bestellen.