Na je bevalling is het gebruikelijk om een paar dagen kraamzorg in te schakelen. Een kraamverzorgster assisteert tijdens je bevalling als je thuis bevalt en biedt zorg, advies en hulp in de eerste dagen na de bevalling. Een goede start voor jou, je baby en de verse papa, dus. Als de kraamverzorgster tenminste bevalt, want er gaan een hoop horrorverhalen rond over eigenwijze en onvriendelijke types. Gelukkig valt het in de praktijk erg mee ;).

Het is wel handig om te kijken naar kraamzorg die bij je past, want een kraamverzorgster is intensief bij je thuis in de meest bijzondere periode van je leven. Dus: hoe kies je kraamzorg?

Welke kraamzorg past bij jou?

Als je nog maar net zwanger bent, is het al lastig om te visualiseren dat die baby er straks ook nog uit moet. Laat staan dat je je een voorstelling kunt maken van de dagen daarna. Probeer het toch: bedenk even hoe jij je wil voelen na je bevalling. Je bent thuis, waarschijnlijk niet topfit van de bevalling en krijgt heel veel impulsen van alle dingen die je moet leren over je baby. Wie wil je dan om je heen? Wat zou je belangrijk vinden? Welke adviezen heb je graag en welke niet? Neem dat mee in je overige overwegingen.

Grote organisatie of ZZP-er?

Wil je het liefst van te voren al een beetje weten wie je straks in je huis en aan je bed hebt? Dan kan het handig zijn om voor een klein bureau of een zelfstandige kraamverzorgster te kiezen. Je kunt alvast kennismaken en toetsen of het klikt. Je kunt natuurlijk ook meerdere kraamverzorgsters uitnodigen voor een gesprek om zo te kijken wie het beste bij je past.

Voordeel: je weet wie je aan je bed hebt straks.
Nadeel: je moet er op tijd bij zijn en dus al vroeg kiezen. En als het toch niet zo blijkt te klikken heb je niet echt een uitwijkmogelijkheid.

Hoef je niet per se van te voren te weten wie je kraamverzorgster is? Dan kun je voor een grotere organisatie kiezen. Je vertrouwt dan op hun selectieproces van medewerkers. Een grotere organisatie biedt net iets meer zekerheid als het gaat om beschikbaarheid van de kraamzorg (bij ziekte kunnen ze makkelijker iemand anders sturen) en ze bouwen vaak op jaren en jaren ervaring. Soms is de kans wel wat groter dat je verschillende kraamverzorgster krijgt gedurende je kraamtijd.

Voordeel: Beschikbaarheid gegarandeerd. Veel ervaring.
Nadeel: Je weet van te voren waarschijnlijk niet wie jouw kraamverzorgster is. Soms kunnen ze niet dezelfde kraamverzorgster garanderen voor de gehele periode.

Wat vind je belangrijk?

Elke moeder is anders. Kijk naar wat jij belangrijk vindt voor de start van jullie als ouders en voor jouw baby. Heb je bijvoorbeeld het voornemen om borstvoeding te geven en vind je het belangrijk dat dit lukt? Kijk dan naar de visie van de kraamzorgorganisatie op het gebied van borstvoeding. Hebben ze bijvoorbeeld een aangesloten lactatiekundige? Dat kan een pré zijn als dat voor jou belangrijk is.

De meeste kraamzorgbureau’s bieden reguliere kraamzorg. Maar er zijn ook kraamverzorgsters met een iets minder reguliere werkwijze. Bijvoorbeeld antroposofische kraamzorg of natuurlijke kraamzorg. Als dat bij jou past, kan dat een uitstekende keuze zijn.

Een stappenplan

Als je een beetje scherp hebt wat voor jou belangrijk is in je kraamtijd, dan kun je op zoek. Een aantal tips:

1. Vraag vriendinnen, zussen, tantes naar hun ervaringen met kraamzorg.
2. Google naar kraamzorgorganisaties of check ons overzicht voor wat extra opties om mee te nemen in je keuze.
3. Bekijk welk bureau het beste bij je past. Of kies er bijvoorbeeld drie ter oriëntatie.
4. Neem contact op met de bureau’s en als je nog specifieke vragen hebt, stel ze dan!
5. Volg je intuïtie 🙂

Bedenk dat er in overleg vaak veel mogelijk is. Zo heb ik bij mijn intake specifiek gevraagd  naar een ervaren kraamverzorgster, dat hebben ze toen heel zorgvuldig meegenomen in de kraamverzorgster die ik kreeg. Bespreek je wensen dus gewoon vooraf, scheelt een hoop kopzorgen :).

Heb je nog aanvullingen op deze tips? Laat het dan weten in de reacties, leuk!