Kraamcadeau’s: de do’s and dont’s

In de eerste weken na de geboorte van je kindje zal iedereen dit kleine wonder willen komen aanschouwen. Met de vele kraambezoeken druppelen ook alle kraamcadeaus binnen.

Helaas belanden veel van die cadeaus binnen afzienbare tijd in een la of kast omdat het voor jou toch niet zo handig bleek als in de ogen van degene die het kocht.

Om eens te peilen wat nu écht handige presentjes zijn, hebben wij dit gevraagd aan de moeders in Groningen. Hieronder hebben we hun do’s en don’ts op een rijtje gezet.

 

Do: Kleding

Kleding wordt vaak genoemd als leuk cadeau om te krijgen. Let hierbij wel heel goed op de smaak van de ouders. De kleinste maatjes kun je beter laten hangen, aangezien die meestal binnen een paar weken niet meer passen. Maar ook kleding in grote maten kan problemen geven. Geef je bijvoorbeeld een leuke trui in maat 80, dan kan het zijn dat het kindje die maat midden in de zomer heeft… Oh, en, protip: GEEN CAPUCHONS EN RITSEN. Aldus de moeders. Die zijn onhandig bij kleine baby’s. Wil je helemaal op safe spelen? Geef dan een kledingbon van een leuke winkel!

Don’t: Knuffels

Hoe lief het ook bedoeld is om zo’n schattig klein knuffeltje te kopen voor de kersverse spruit, is dit helaas één van die cadeautjes die als eerste in de eerdergenoemde la belandt. Doordat kinderen vaak een zeer sterke voorkeur krijgen voor 1 specifieke knuffel, hebben ze hiernaast niet veel oog voor de andere varianten. Het is dan ook handiger om die keus aan de ouders over te laten.

MAAR WEL: een Sophie! Een wat? Een Sophie de giraf! Sophie is een wonderspeeltje waar echt alle, maar dan ook alle baby’s fan van zijn. Mijn kind was er in ieder geval helemaal weg van. Sophie is een topcadeau en werd vaak genoemd.

Do: Alles hydrofiel!

Dit woord komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald watervriend. Met andere woorden, het is een zeer luchtige stof die ook nog eens super absorbeert. En geloof ons, dat wil je!

Naast de bekende hydrofiele luiers en washandjes worden er nu steeds meer producten van gemaakt. Denk aan hoezen voor het aankleedkussen, hoeslakens en extra grote multifunctionele doeken. Zo gauw je ze niet meer voor je baby nodig hebt, zijn ze ook nog eens perfect te gebruiken als poetsdoeken. Dikke aanrader dus!

Don’t: Opvoedboeken

Waarschijnlijk bedoelen de gevers het goed, boeken over opvoeden. En je kunt er best wel wat handige tips uit halen. Maar het kan ook heel hard in het verkeerde keelgat schieten, vooral in die ietwat emotionele achtbaan die ontzwangeren heet. Doe maar niet dus ;).

Wel leuk: Milestone cards! Dat zijn kaarten met bijzondere momenten in een babyleven. Die kun je gebruiken om samen met je baby op de foto te zetten. Leuk voor later: foto’s met “mijn eerste Kerst”, “ik ben nu precies een half jaar”  etcetera. Tip!

Do: Cadeautjes voor mama!

Ja! Dat is echt een heel erg leuk cadeau. Natuurlijk is het heel leuk om iets voor de pasgeborene te kopen en dat raden we ook zeker aan. Maar denk ook aan de kersverse mama, die behoorlijk wat te verduren heeft gehad tijdens en na haar zwangerschap. Koop een bloemetje, een lekkere douchegel of een paar fijne tijdschriften zodat zij even heerlijk kan ontspannen. En vergeet de papa niet, die verdienen ook iets leuks.

Doen hoor, dat wordt gewaardeerd!

Do: Boeken

Met boeken kun je eigenlijk nooit nat gaan. Voorleesboekjes zijn altijd prima, zoals de ontelbare reeks van Dick Bruna. Ook de boekjes met flapjes worden al gauw favoriet, net als de zogenaamde voelboekjes met verschillende stukjes stof. Daar maak je een baby al na een paar maanden heel erg blij mee.

Nu zijn dit natuurlijk maar tips! Wel tips van moeders die ervaring hebben, dat telt zwaar.

Mocht je niet de fout in willen gaan met het kopen van een cadeautje, vraag het dan aan de ouders voordat je op kraamvisite gaat. Die weten heel goed wat ze nog nodig hebben en dan zit je altijd goed.

Heb jij nog een goede kraamcadeautip? Laat een reactie achter hieronder, zo helpen we elkaar ;). 

 

N.B.: dit artikel bevat 1 partnerlink. Dat betekent dat als je via die link een Sophie koopt (waar we oprecht fan van zijn!), wij een klein beetje euro’s krijgen en het kost jou niets.