Als aanstaande ouder krijg je het de komende tijd erg druk: het huis moet onder andere babyproof worden, er mag een naam bedacht worden en de babykamer moet worden ingericht. Hoe richt jij de perfecte babykamer in? Lees snel verder voor tips en tricks.

perfecte babykamer
https://nl.pinterest.com/pin/470415123556215839/


Stel niet langer uit
Misschien lijkt het nog ver weg, maar voor je het weet heb je de nieuwe aanwinst in je armen. Stress is slecht voor de baby begin daarom tijdig aan het inrichten van de babykamer. Je hebt dan alle tijd en belangrijker nog: Je zorgt ervoor dat alle giftige dampen van het behangen of verven zijn verdwenen.

Kies de perfecte kleur
De kleur blauw is een koele en neutrale kleur die je vaak bij jongens ziet. Blauw staat voor kalmerend en verzachtend en is hierdoor ideaal voor een babykamer. Roze is enorm populair bij het inrichten van een babykamer voor meisjes en is een zoete en lieve kleur. Wil je iets anders dan roze of blauw? De kleur van een kamer heeft effect op de emotie en gemoedstoestand van baby’s. Hier moet je op letten:

  • Oranje staat voor: energie, beweging, warmte, en levenskracht. Oranje zorgt voor vrolijkheid en positieve gevoelens.
  • Groen staat voor: groei en natuur, hoop, leven en toekomst. Het zorgt voor gevoelens van balans, kalmte en veiligheid. Groen wekt emoties op van energie en gezondheid, groei, vruchtbaarheid, hoop en nieuw leven.
  • Bruin staat voor: stabiliteit, betrouwbaarheid en echtheid. Bij bruin denk je aan aarde, donker hout en chocolade. Deze warme en stijlvolle kleur zorgt voor een natuurlijke sfeer.

Dit zijn uitermate geschikte kleuren voor de babykamer. Ook erg geschikt voor de slaapkamer van een baby zijn pasteltinten. Dit geeft een zachte en zoete uitstraling.

Zorg voor een ideaal slaapklimaat
Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede temperatuur voor de slaapomgeving van de baby tussen 16 en 20 graden ligt. Is de babykamer nog niet goed geïsoleerd? Zorg er dan voor dit gebeurt om er zeker van te zijn dat je kleintje geen kou vat en je een stabiel binnenklimaat creëert. De kosten voor isolatie verdien je bijna altijd terug doordat je gaat besparen op de stookkosten.

Extra ruimte nodig?
Heb je behoefte aan extra ruimte in de babykamer? Overweeg dan eens om een dakkapel te laten plaatsen. Door het plaatsen van een dakkapel creëer je in één keer een zee van ruimte en licht. Een bijkomend voordeel is dat je afrekent met schuine wanden, waardoor er voor jou meer bewegingsvrijheid is om je kleintje te verzorgen. Een dakkapel kost gemiddeld € 4.000. Tip: kies voor een prefab dakkapel, deze zijn binnen 1 dag geplaatst en daarom vaak voordeliger.

Zorg voor een veilige slaapplek
Veiligheid boven alles, daarom tot slot een aantal tips om te zorgen voor een veilige slaapplek.

  • Plaats de wieg of ledikant niet in de buurt van koorden, draden, snoeren, op de tocht of direct naast de verwarming.
  • Plaats een goede babyfoon en controleer met regelmaat of je kleintje nog goed ligt.
  • Verwijder een hemeltje als je kind ouder dan 6 maanden is zodat je kleinte hier niet in verstrikt raakt.
  • Gebruik liever een hor dan een muskietennet waarin ze verstrikt kunnen raken.
  • Controleer speelgoed, knuffels en het wiegje op beschadigingen en losse onderdelen.

Succes met het inrichten van de babykamer, nog even en je hebt het nieuwe gezinslid in je armen en slaapt het in de perfecte babykamer.